I forbindelse med arbeidet med Søkjostunnelen opprettet Henriksen Gjestestue en brakkerigg for utleie til bedrifter innen bygg- og anleggsbransjen.

Henriksen Gjestestue har tidligere fått dispensasjon for å ha brakkeriggen i to år, den gikk ut 05. februar 2018. I mars søkte gjestestua om tillatelse for å ha brakkeriggen i fire nye år.

I juni behandlet Miljø-plan og utviklingsutvalget saken. Rådmannen innstilte til at det skulle bli gitt ny tillatelse med virkning fra 02. februar og to år framover.

Et stort flertall av MPU stemte mot å gi Henriksen Gjestestue videre tillatelse til å ha brakkeriggen. Én person stemte for rådmannens innstilling. Utvalget begrunnet avslaget med at de ikke ser behovet for midlertidig brakkerigg i området i neste to års periode.

Aksepterer et nei

Nå har Henriksen Gjestestue klaget inn kommunens vedtak.

– I utgangspunktet aksepterer vi et nei, så lenge vedtaket er gjort på et saklig grunnlag, sier en av eierne av gjestestua Anne Kirstin Korsfur.

– I dette tilfellet har konkurrenter fått uttale seg til MPU, det reagerer vi sterkt på. Vi reagerer også på at vi ikke har fått mulighet til å lese og svare på det våre konkurrenter har skrevet. Vi stiller store spørsmål med at våre konkurrenter har vært med på å avgjøre denne saken, sier hun.

I klagen viser Korsfur blant annet til at «De næringsmessige momentene kan ikke brukes direkte inn mot en behandling i forhold til Plan – og bygningsloven.»

– Konkurrentene kan ikke klage

I sakspapirene er det lagt ved brev fra Reisafjord hotell. Reisafjord hotell viser i brev til Nordreisa kommune til overkapasitet i området, og at reiselivet i kommunen har en utfordrende tid i vente. Hotellet mener bedriftsreisende ligger på et stabilt lavt nivå slik det var før arbeidet med tunnelen startet, samt antallet bussturister er synkende.

– At konkurrentene opplyser om for lite belegg så har de enten satset feil eller de må gjøre noe med sin egen situasjon. De kan ikke klage på konkurrentene, sier Korsfur.

Naboklagen fra Joda Einendom AS, som eies av Kyrre Løvoll, ble avvist av MPU da den kom inn for sent.

– Situasjonen er alvorlig

Henriksen Gjestestue har drevet med overnatting i Sørkjosen siden 1992. De har 12 rom inne på gjestestua og 20 rom i brakkeriggen. Brakkeriggen skal kun benyttes til bedrifter innen bygg- og anleggsbransjen siden brakkeriggen ikke har samme brannstandard som et hotell har.

Korsfur sier situasjonen er alvorlig for dem. For gjestestua har avslaget medført store konsekvenser. I klagen lister de blant annet opp at de har måtte kansellert 12 rom som var reservert gjester i forbindelse med Paaskiviikko, 12 rom et asfaltfirma hadde booket er kansellert, samt alle de har avvist dagene det har vært fullbooket på gjestestua.

Driverne av gjestestua skriver i klagen at de ikke har drevet ulovlig overnatting, og at antallet gjester hittill i år ikke har vært fler enn at alle har bodd inne på hovedhuset.

Samarbeid brutt

Gjestestua har tidligere samarbeidet med hotellet når den ene parten har manglet rom. Korsfur forteller at samarbeidet har gått over flere år, men at det nå har opphørt.

– Det samarbeidet er nå over.

Reisafjord hotell skriver til kommunen at de ønsker konkurranse på like vilkår og at noen som driver med hotellvirksomhet ut av en brakkerigg ikke vil konkurrere på like vilkår med tanke på kostnader, tilsynskrav og sikkerhetsrutiner.

– Om jeg investerer og bygger for åtte millioner kroner kan jeg ikke klage på at andre bygger hytter, sier Korsfur.

Korsfur stiller også spørsmål ved leder for MPU, Hilde Nyvolls, habilitet i saken.

«Hun sitter som styremedlem i Artic suppliers - der hun har reist rundt både før og i anleggstiden for å promotere og skaffe kunder til et lite knippe av utvalgte bedrifter som er invitert til et samarbeid – som ikke er åpent for alle – der også Reisafjord Hotell er medlem av.», heter det i klagen.

eier: Anne Kirstin Korsfur driver Henriksen Gjestestue med Jonny Henriksen. Gjestestua har vært i drift i 25 år. Arkivfoto