Klimasmart, sosialt og avslappende – det er mange fordeler ved togreiser. Den klassiske togloffingen passer for alle aldersgrupper, og smelter perfekt sammen med en av de siste årenes trender: kombinasjonsreisen.

Det kan for eksempel handle om å kombinere flere ulike land, kombinere strandliv og byliv, eller kombinere familieferien med et sommerkurs der man lærer seg noe nytt. Slik får man maksimalt av opplevelser og inntrykk i løpet av ferien.

ROLIG REISE: Togloffing lar oss oppleve Europa i et makelig tempo.

Tar du toget sørover i Europa, er det enklere å oppleve mange steder på én tur enn hvis du flyr. Togreisen kan også betraktes som en måte å roe ned turtallet på. Mens du reiser, kan du lese, skrive, tenke, meditere, strikke, sove eller bare kikke ut av vinduet. For voksne som har vært på interrail som ungdommer, kan det være spennende å gjenoppleve Europa sammen med barn eller barnebarn.

Uansett hva som er din motivasjon, her er fire anbefalte togturer i Sommer-Europa:

1. København–Hamburg–Berlin

Vil man reise til en europeisk storby med tog, er Berlin selvskreven. Byen ligger bare sju timers togreise fra København og har i de siste årene forvandlet seg til en sjeldent behagelig sommerby, med nyanlagte bystrender og urbane utendørsbad. Samtidig har den gamle nedlagte flyplassen Tempelhof blitt en enorm park og et populært piknik-område.

BERLIN: En togtur til eller via Berlin åpner for fine sommeropplevelser. Her bading i Tegeler See, Berlins nest største innsjø.

Som regel blir det togbytte i Hamburg mellom København og Berlin. Her er det fint å stoppe et par dager for å utforske Tysklands nest største by. Hamburgs mest spennende bydel er iHafen City, et av Europas største byggprosjekter, som vokser fram ved floden Elben. Her ligger også konserthuset Elbphilharmonie, byens nye og mye omtalte landemerke.

Kombiner de tyske metropolene med et par dager i København dersom du vil ha en enda mer byferie. Københavns heteste nye tilskudd er Reffen, et gammelt industriområde som er forvandlet til et nytt, kreativt nabolag med street food, kunstneratelierer og markeder. Her er det også uteserveringer med utsikt over vannet – perfekte steder å skåle for første etappe av en vellykket togloffetur.

2. Split–Zagreb–Ljubljana

Split har seilt opp som et populært langhelg-reisemål for nordeuropeere. Kroatias mest mondene by er også utmerket for den som vil kombinere by og bading. Fra det sentrale Split går det ferger i skytteltrafikk ut til den kroatiske skjærgården, noe som gjør det lett å kombinere togloffing med øyhopping. Nær Split finner du blant annet øya Brac med en av Europas flotteste strender, Zlatni Rat.

STORBY: Markedet i Zagreb er et must for matinteresserte.

Når du har fått nok av sol og bad, kan du for eksempel fortsette til Zagreb. I den kroatiske hovedstaden er det flere interessante museer (blant annet et for knuste hjerter), fine parker og prisgunstige restauranter.

Derfra tar du toget til Slovenia, hopper av i Ljubljana og oppdager en av Europas mest undervurderte hovedsteder. Test oransjefargede viner på en av byens vinbarer, slikk sol på gamlebyens uteserveringer og ta en utflukt til den idylliske alpebyen Bled.

På veien tilbake kan du for eksempel stoppe i Wien eller Praha.

3. De sveitsiske Alpene–Italia

Få land har like mange spennende togturer å by på som Sveits. En av landets mest spektakulære ruter går mellom St. Moritz og Zermatt. På veien er det fantastisk panoramautsikt over pittoreske fjellandsbyer og høyalpin natur. En annen fin reise i Sveits er «Golden Pass», fra Luzern til Montreux.

Om vinteren kan du kombinere togloffingen med en skisafari, om sommeren med fotturer og late dager ved Genèvesjøen eller Luganosjøen. Deretter kan du med fordel fortsette til Milano, et av Europas viktigste togknutepunkter.

FLOTT BYGNING: Sentralstasjonen i Milano er en av Europas vakreste togstasjoner.

Får du ikke nok av vakre togreiser, fortsetter du til Cinque Terre, fem kystbyer som ligger utrolig vakkert plassert langs havet mellom La Spezia og Genova i den italienske regionen Liguria. Her er det også fine stier for fotturister, men unngå høysesongen som ofte er litt vel travel i dette området.

4. Inlandsbanan i Sverige

Både Norge og Sverige byr på heftige togopplevelser, her skal vi konsentrere oss om «Inlandsbanan», toglinjen som på langs midt inne i vårt naboland. Denne togstrekningen har vårt en revival i det siste, og frakter mange dedikerte togturister sommerstid. Skinnegangen strekker seg fra den varmlandske byen Kristinehamn ved Vänern og helt nord til Gällivare i Lappland.

SVENSK SOMMER: Dorotea er et av de mange fine stedene man kan besøke langs Inlandsbanan.

Turene er oppdelt i etapper. Fine steder du kan oppleve underveis er blant annet Grythyttan, Strömsund, Östersund, Vilhelmina og Jokkmokk. Det er flere sceniske høydepunkter langs Inlandsbanan, ikke minst strekningen Mora–Orsa, som går langs Orsasjøen, og broene over Piteälven og vassdraget Pakkojåkkå i Jokkmokk. Fra Gällivare er det fint å fortsette til Narvik med Malmbanan/Ofotbanen, en av Skandinavias vakreste togstrekninger. Gå ikke glipp av et stopp i Kiruna, der du kan lære deg mer om hvordan man flytter en hel by.

Fem klassiske togreiser:

1. Orientekspressen

Det berømte luksustoget gikk opprinnelig mellom Paris og Istanbul i årene 1883–1977. I dag kjører Orientekspressen blant annet mellom London og Venezia, en eksklusiv todagersreise med flere stopp langs veien. Av og til tar toget også kortere spesialturer, for eksempel mellom Paris og Berlin.

www.belmond.com/venice-simplon-orient-express

2. Rovos Rail i Sør-Afrika

«The pride of Africa» kalles toget, som regnes som verdens mest luksuriøse. En av de mest populære strekningene er fra Pretoria til Cape Town, men det tilbys også lengre reiser, eksempelvis til Victoriafallene eller Dar es Salaam. Togkupeene er innredet i viktoriansk stil med blankpolerte trepaneler, dobbeltsenger og skrivebord. I restauranten serveres gourmetmat og viner av høy klasse.

www.rovos.com

3. California Zephyr, USA

Mange drømmer om å kjøre bil fra kyst til kyst i USA. En annen måte å oppleve hele landet på, er å ta det sølvfargede toget California Zephyr. Strekningen Chicago–San Francisco tar knapt to døgn og går gjennom sju delstater. Underveis får du blant annet se Nevadas ørken, Colorados Rocky Mountains og Californias vinmarker.

https://www.amtrak.com/california-zephyr-train

4. The Royal Scotsman, Skottland

Storbritannias mest elegante tog går gjennom det skotske høylandet, med start og mål i Edinburgh. Underveis er det stoppesteder ved whiskydestillerier, slott og landsbyer. Det er flere pakketurer på ulike strekninger å velge mellom, fra to til åtte dager.

https://www.belmond.com/royal-scotsman-train

5. Darjeeling Himalayan Railway, India

En av verdens vakreste togreiser går fra Siliguri, ved foten av Himalaya, til Darjeeling. Fra toget er det fantastisk utsikt over Himalayas snøkledde fjelltopper, teplantasjer og daler. Den åtte timer lange togreisen inngår i Wes Andersons film «The Darjeeling Limited» (2007).

https://www.dhrs.org