Det sa sametingspresident Aili Keskitalo da hun, sammen med fylkesordfører Knut Werner Hansen, åpnet kulturstien på Spildra, tirsdag.

Stien er satt i stand i et felleskap mellom de to nevnte instansene, samt Spildra Grendelag og midler fra Riksantikvaren. Stien viser til fulle hvilken sterk rolle den lille øya midt i Kvænangen har hatt flere tusen år tilbake i tid. I hele Skandinavia er det funnet i underkant av førti bjørnegraver. Fem av disse er på Spildra.

– Bjørnen har vært et hellig dyr i samisk førkristen religion, og ble gravlagt likt med mennesker. At det er fem slike graver på ei øy der det ikke naturlig er bjørn, viser hvilken rolle øya har hatt, sa Aili Keskitalo under åpningen.

GIUDET TUR: Jan Isaksen er en svært erfaren guide å ha med seg langs kulturstien. Den tidligere skolelæreren har dyp lokalkunnskap om livet på Spildra gjennom flere tusen år. Foto: Kjetil Martesønn Skog

Knut Werner Hansen, fylkesordfører i Troms, pekte i sin åpningstale på at Spildra har hatt bosetning i over 6.000 år.

– Her er det altså over 80 kulturminner. Det gjør Spildra til et eldorado for arkeologer, og vi håper på et fruktbart samarbeid.

VIKTIG: Fylkesordfører Knut Werner Hansen og ordfører i Kvænangen, Eirik Losnegaard Mevik, mener stien blir viktig for samarbeidet med universitetet og for turistnæringa. Foto: Kjetil Martesønn Skog

I tillegg til åpning av stien nede på kaia i Dunvika på Spildra, fikk delegasjonene også en guidet tur i deler av den fem kilometer lange kulturstien som strekker seg langs sør og vestsiden av Spildra.