I over 50 år fotograferte Annie Giæver fra Havnnes sin samtid, gjennom bilder av folk, av hva de gjorde og hvor de levde. Nå er flere av hennes bilder utstilt på bryggeloftet på Havnnes i en privat utstilling. Utstillinga forteller en historie om en fotograf som var opptat av sin samtid, og utviklinga. Samtidig tok hun utdanning, arbeidet i telegraftjenesten, var frivillig for Røde Kors og drev innsamlig til blant annet Rotsund Kirke.

Var veldig tydelig

Inger Giæver husker sin tante, og forteller at hun ble oppfattet som streng.

– Jeg tror tante Annie måtte være streng. Om ikke ville hun neppe blitt hørt eller nådd til hun ville. Man skal huske at hun var streng, men altså ikke noen kjeftause. Kanskje er det rett å si at hun var veldig tydelig.

Det sier Inger Giæver, niese og en av initiativtakerne til den nye, private utstillinga på Havnnes Handelssted med fotografier tatt av Annie Giæver. Utstillinga ble åpne formelt lørdag, og med publikumsåpning på søndag.

– Det har vært et formidabelt arbeid, forteller Inger Giæver.

– Det er veldig mange bilder å gå gjennom, samtidig som historien om Annie også skal formidles.

Lidenskap for samtida

Kurator Lise Brekmoe ble kontaktet av Giæver-familien med spørsmål om å bistå til å lage denne private utstillinga.

– Det har vært utrolig fint å få være med på. Mye arbeide, men veldig flott og særlig når man ser hvor fin mottakelsen den får, sier Brekmoe.

Hun understreker Giæver-familiens viktige engasjement.

SPENNENDE: Publikum studerer bildene og historiene bak som fortelles i et eget hefte som er trykket til utstillingen.

– Den har selvsagt vært helt avgjørende. De har stilt sine lokaler på bryggeloftet til dette formålet, og de vil vise for omverden hvilken skatt Annie Giæver bygde opp. Og denne utstillinga blir jo også stående for ettertiden.

Kuratoren mener den viser hva Giæver selv var opptatt av.

– Hennes lidenskap for samtida og utviklinga vises godt. Så får vi visste hennes forhold til reindriftssamene som var en del av samfunnet, og man får se hennes engasjement for Røde Kors og hospitalskipet «Viking».

Ville vise folk

Niesen Inger Giæver forteller om ei tante som var tydelig engasjert, nær sagt over gjennomsnittet.

– Hun brukte fotograferingen for å fortelle om menneskene, men hun gjorde det ikke med en politisk undertone. Hennes mål var nok mer å vise folk. Og det viser også det at hun ved flere anledninger ga borte hele album av bilder til mennesker hun hadde møtte. Hadde det vært en og jobba her på Havnnes en tid, så hente det titt at han fikk et album med bilder senere.

Hun mener hun også ser en utvikling i fotografen gjennom årene fra 1902 og fram til hennes bortgang på slutten av 1950-tallet.

– Første er det oppstilte familiebilder. Så blir det mer tilfeldige bilder av folkelivet, men stadig med et våkent blikk. Og så er det bildene som er tydelig oppstilt og med et klart motiv og budskap for å nå fram.

– Kunne faget

Det er Bernt Snorre Johansen enig i. Johansen drev med portrettfotografering i Nord-Troms og Tromsø i over 30 år, og han deler entusiasmen for Annie Giævers bilder.

imponert: Tor Bertelsen og Bernt Snorre Johansen lar seg imponere av fotografiene. Johansen har selv vært fotograf i en årrekke, og beskriver Annie Giæver som en meget dyktig kollega.

– Man ser helt tydelig en våken fotograf, en som har fått blikket for både kontraster og snitt. Jeg synes utstillinga er strålende og vil berømme familien Giæver for initiativet.

Det samme gjør Asle Tveitnes. Han var i flere år styreleder for Nord-Troms Museum, og han liker tanken på private utstillinger.

– Vi trenger mer av dette i regionen. Det er mange skatter som museet ikke har kapasitet eller ressurser til å få fram i dagen, og da er et privat engasjement viktig.

Terje Olsen, som er kommunestyremedlem i Nordreisa, besøkte utstillinga søndag. Han berømmer Giæver-familien for sitt engasjement, og gir samtidig en korreks til kommunen.

– At det ikke var noen fra kommunen, verken politisk eller administrativt, under den offisielle åpningen lørdag, det er svært uheldig. Her burde absolutt kommunen kjent sin besøkelsestid, mener den tidligere varaordføreren og fylkesordføreren.

– Det de har gjort her, er formidabelt og bokstavelig talt forbilledlig. De har virkelig vist et stort engasjement.

veldig bra: Terje Olsen fra Nordreisa og Asle Tveitnes fra Kåfjord berømmer Giæver-familien for deres private engasjement. Olsen kristiserer Nordreisa kommune for å ha vært fraværede under åpningen av utstillingen.

Mye arbeid - nye planer

Engasjementet har altså Einar Giæver, handelsmannen og dagens væreier på handelsstedet Havnnes.

– Du, det har vært veldig mye arbeid, kanskje mer enn det vi ventet. Men det har blitt bra og vi gleder oss over det gode tilbakemeldingene.

Einar Giæver sier utstillingen til tante Annie skal få stå lenge.

– Ja, den skal stå. Så er tanken å kunne utvide bryggeloftet med flere utstillinger. Havnnes spilte jo en sentral rolle i etableringen av bank i Troms, og vi håper jo Sparebanken Nord-Norge kan være interessert i å bidra med noe her.