Saker som omhandler nærmiljøet blir oftere enn tidligere meldt til Konfliktrådet. Det skriver Konfliktrådet i Troms i en pressemelding.

I første halvdel av 2018 har Konfliktrådet mottatt 156 saker totalt, fordelt på 75 straffesaker og 76 sivile saker. Dette er en økning på 27 saker fra samme periode i 2017. Sakene som øker mest, er omfattende og langvarige konflikter i familieforhold.

Seks unge lovbrytere

I juli 2014 trådde et nytt regelverk i kraft, som sa at ungdom fra 15 til 18 år som har begått lovbrudd og trenger tett oppfølgning over tid, skal idømmes ungdomsstraff eller ungdomsoppfølgning. Etter det har 30 ungdommer i Troms fått ungdomsoppfølgning, imens fire ungdommer har fått ungdomsstraff. Seks unge lovbrytere er dømt til ungdomsstraff eller ungdomsoppfølgning hittil i år. De vanligste lovbruddene omhandler narkotika og vold.

I Norge er det 22 konfliktråd, og til sammen har de mottatt 4100 saker i første halvdel av 2018. På landsbasis har 29 ungdommer fått ungdomsstraff hittil i år, noe som er en betydelig økning sammenlignet med samme periode i fjor – da fikk 14 ungdomsstraff i første halvår. 210 ungdommer har fått ungdomsoppfølging, noe som også er en økning fra samme periode i fjor. Da fikk 185 ungdomsoppfølging.

Digital mobbing

Det er også en markert økning i antall krenkelser som omfatter mobbing, digital mobbing og seksuelt krenkende tekst og bilder. I år har Konfliktrådet fått inn 262 saker om dette, imens det i første halvdel av 2017 kom inn 184 saker. I tillegg har det i år vært en økning i narkotikasaker, nærmiljøkonflikter og annen vinningskriminalitet, imens saker om skadeverk, trusler og naskeri har hatt en nedgang.

Voldssaker har også hatt en liten nedgang, men er fortsatt den største kategorien – med 848 saker hittil i år.

Konfliktrådet i Troms dekker Troms politidistrikt, samt Svalbard.