– Avvikene på Galsomelen gikk ut på at risikovurderinga for ytre miljø var mangelfull, og at virksomheten hadde mangelfulle skriftlige rutiner, sier May-Helen Holm som jobber med forurensning hos Fylkesmannen i Troms.

Med ytre miljø menes forurensning og utslipp.

– Da kan en for eksempel ikke ha gjennomført risikoanalyse for å kartlegge det som påvirker det ytre miljøet – for eksempel hvordan avfallet lagres, om det ikke er fare for lekkasje, om en leverer avfall videre uten tillatelse, eller om en lagrer farlig avfall lengre enn man skal, forklarer hun.

Årets tilsyn er en oppfølging av tidligere tilsynssaksjoner over flere år fra 2004 til 2013.  Aksjonene pågikk i februar og mars.

– Når skal Avfallsservice ha rettet opp avvikene?

– Tilsynet ved Galsomelen er ikke avsluttet, men de svarte innen fristen var gått ut. Jeg kan ikke kommentere før vi er ferdige med behandlinga.

– Har ingenting med brannen å gjøre

De fleste avvikene gjelder papirarbeid som ikke er utført som det skal.

– Avvikene var i hovedsak papirmessige avvik. Det som var lagret for lenge, skjedde nok på grunn av en misforståelse fra vår side. Vi samler avfall fra husholdning og næring, og det er forskjellige tidsfrister på hvor lenge man kan ha det, sier Sigleif Pedersen, daglig leder i Avfallsservice AS.

Farlig avfall kan være batterier, oljefilter, lyspærer og lignende.

– Avvikene i tilsynet gjelder nede på hallen, og har ingenting med deponiet eller brannen å gjøre, understreker Pedersen.

Nå venter Avfallsservice på svar fra Fylkesmannen i Troms.

– Vi venter på svar fra Fylkesmannen om de godtar det vi har gjort. Så får vi se hva de sier.

Syv anlegg hadde avvik

I Troms hadde syv anlegg som mottar og mellomlagrer avfall avvik; Avfallsservice Galsomeen, Perpetuum Harstad, Perpetuum Miljø AS Stormoen, Perpetuum Miljø AS Breivika, Perpetuum Miljø Salangsverket, Remiks produksjon og Senja Avfall Botnhågen. Det opplyser Fylkesmannen i Troms i en pressemelding.

- Anleggene i Troms har fått forskjellige avvik. Flere har deklarert avfall på feil produsent. Det betyr at man mister viktig informasjon om hvem som har produsert avfallet. Noen har mangelfulle skriftlige rutiner som er et krav i internkontrollforskriften, sier May-Helen Holm.