– Det er voldsom interesse for å kjøpe hytte ved sjøen – over halvparten av dem som planlegger å kjøpe hytte, ønsker seg hytte ved sjøen. Det er rekordhøyt, sier partner i Prognosesenteret, Bjørn-Erik Øye.

Hvert halvår undersøker Prognosesenteret folks planer om hyttekjøp. Siste måling viste at 85.000 nordmenn har konkrete planer om å kjøpe hytte i løpet av de nærmeste årene. 51 prosent av dem ønsker seg hytte ved sjøen, mens bare 33 prosent ser etter hytte på fjellet.

Øye understreker at folks hytteplaner ikke nødvendigvis ender med hyttekjøp.

– For mange er drømmen om en hytte ved sjøen bare en drøm. Prisene er rett og slett for høye, sier han.

Segmentsjef for hytter i DNB Eiendom, Tone Krange, bekrefter samme tendens.

– Mange ønsker seg hytte ved sjøen, men byggerestriksjoner gjør sjøhytter til et knapphetsgode, og prisene blir deretter. Vi ser at en del av dem som ønsker seg hytte ved sjøen, ender med å kjøpe hytte på fjellet. Der bygges det mye mer, og kjøperne kan få en hytte med god standard til en pris de er villige til å betale, sier hun.

Svak prisvekst

Nylig presenterte Eiendom Norge utviklingen i sjøhyttemarkedet det siste året. Kort oppsummert har prisene for fritidsboliger ved sjøen har steget med 2,5 prosent siden i fjor. En typisk sjøhytte koster nå i snitt 2,4 millioner. Hyttemarkedet har imidlertid store lokale forskjeller: I landets dyreste sjøhyttekommune, Færder, koster en gjennomsnittlig fritidsbolig 5,2 millioner kroner, mens snitthytta i Halden bare koster 1,4 millioner.

– Norge har en lang kyst, så markedet for hytter ved sjøen kan være så mangt. Men vil du ha en sjønær hytte i Sør-Norge, må du normalt ut med minst tre millioner, sier Krange.

Det er særlig i prisklassen tre til seks millioner konkurransen om de sjønære objektene er stor. Samtidig er kjøperne svært selektive.

– Det er et sammensatt marked. En hytte med god beliggenhet og riktig pris kan gå med en gang. Mens en hytte bare litt lenger unna sjøen kan bli liggende og ende med å bli solgt under prisantydning, sier hun.

I snitt har sjøhyttene det siste året blitt solgt for 0,3 prosent under prisantydning.

Har du mindre å rutte med, anbefaler Krange å lete i innlandet.

– Jeg har sett en del på hytter ved ulike vann, og det finnes masse perler til salgs fra 1-1,5 millioner, selv en times kjøretur fra Oslo. Jeg kan bli helt målløs når jeg er ute og reiser rundt i Norge – det finnes så utrolig mange fine steder, sier hun.

Øye i Prognosesenteret tipser om at hytte i Sverige også kan være et alternativ.

– Prisene i Sverige er fortsatt noe lavere, sier han.

Dyr beliggenhet

I fjor spurte Norges Eiendomsmeglerforbund sine meglere om hvilke faktorer som påvirker prisen på sjøhytter. 75 prosent mente strand eller sjønær beliggenhet hadde stor eller svært stor betydning. Nest viktigst var bilvei helt fram, 65 prosent mente dette hadde stor eller svært stor betydning.

– Det er kun de med mye penger som har råd til de mest attraktive objektene langs sjøen. Er du villig til å fire på kravene når det gjelder de viktigste faktorene som sjønær beliggenhet eller bilvei helt fram, er mulighetene for å realisere hyttedrømmen større, sier forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carsten Pihl.

Lengre reisevei og lavere standard er andre faktorer som kan bidra til lavere pris. Å kjøpe et oppussingsobjekt er det imidlertid vanligvis lite å tjene på.

– Hyttekjøperne er ikke så opptatt av om det må pusses opp, så det har liten innvirkning på pris, sier han.

Krange mener det er muligheter for å gjøre et godt kjøp på tampen av sommeren.

– Mange har visninger gjennom sommeren, og på de objektene som ikke blir solgt, er det gjerne mer rom for forhandling av pris. Kjøper du hytte i august eller september, har du dessuten fortsatt tid til å pusse opp og male mens det fremdeles er godt vær, sier hun.

Sjekk før hyttekjøp

Før du legger inn bud på drømmehytta, er det en rekke ting du bør sjekke.

– Mange sjøhytter er bygd i en periode med en helt annen byggestandard enn i dag. I tillegg er mange hytter bygget på dugnad og ikke av fagfolk. Derfor er det svært viktig å lese tilstandsrapporten og gå over hytta, sier forbrukerrådgiver i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carsten Pihl. Du bør ta en titt på både tak og kjeller.

– Se i kjelleren etter fukt og vannskader. Sjekk når taket er fra, og når det ble skiftet. Du bør også ta en runde på baksiden av hytta og sjekke tilstanden der, sier han.

Har du planer om å oppgradere hytta, minner han om at byggereglene langs sjøen kan være strenge. Du bør derfor undersøke disse på forhånd.

– Enkelte steder er det såpass strengt at det for eksempel ikke bare er å skifte til større vinduer, sier han.

Kommunene krever i stadig større grad at hytter tilknyttes vann og kloakk, man bør derfor undersøke om det kan komme kostnader i forbindelse med dette. Også vei kan være en kostnad, så undersøk hvem som eier veien, og hvor mye den eventuelt koster deg.

Et annet viktig punkt er å finne ut hvor tomtegrensa faktisk går.

– Du kan ikke alltid stole på at gjerdet eller enden på plenen gir et riktig bilde av hvor stor eiendommen faktisk er. Du bør også sjekke om du har rett til bryggeplass eller strand, sier han.

Om det er noen utbyggingsplaner i området, bør også undersøkes.

– Jeg har også fått noen spørsmål om dette med innbo. Hvis innbo skal følge med, er det viktig å spesifisere hva som faktisk inngår, sier han.