Grensa mellom Norge og Finland kan krysses fritt av blant annet friluftsfolk, men for operatører og myndighetene på begge sider, skaper grensene derimot et usynlig hinder. Nå skal de menneskeskapte grensene reduseres ved et samarbeid mellom norsk og finsk naturforvaltning i Halti-området.

– Vi vil etablere et permanent samarbeidsorgan bestående av forvaltere, basert på Europarc (The European Protected Area Federation) sin modell for grenseskridende parker. Andre operatører i området, som for eksempel andre myndigheter, lokalbefolkningen, reindriften og turistentreprenører, ønskes velkommen inn i samarbeidet, opplyser prosjektleder for prosjekt Halti, Pertti Itkonen i en pressemelding.

Prosjektet ønsker å jobbe for bærekraftig bruk av ressursene som ligger i landskapet gjennom samarbeid. I Kilpisjävri og Halti natursentre, samt på nett, skal det utarbeides en felles besøksstrategi innenfor rammeverket til de vedtatte forvaltningsplanene i verneområdene. Men det skal ikke lages nye stier eller ny infrastruktur tilknyttet fritidsbruk.

Arbeidet er finansiert av EU, og det vil bli søkt om Europarcsertifisering for samarbeidsområdet, noe som ikke medfører endringer av eksisterende verneområder eller reguleringer i forhold til det.

Prosjekt Halti skal pågå mellom 01.03.2018 til 21.05.2020, og ledes av Metsähallitus Parks & Wildlife Services (Naturtjänster) Lapland i samarbeid med Reisa nasjonalparkstyre, Kåfjord kommune, Universitetet i Tromsø – Norges arktiske universitet og Natural Resource Center (LUKE) i Finland. Den totale finansieringa skal være 417 557 euro i Finland og 543 669 euro i Norge.