Høsten 2016 vedtok Nordreisa kommune nedbemanning ved alle sykehjem i kommunen. Nedbemanningen ble iverksatt 1. september 2016. Under et halvt år etter sendte ansatte ved Sonjatun Bo- og kultur en bekymringsmelding til Fylkesmannen i Troms.

2. februar 2017 mottok Fylkesmannen bekymringsmeldingen, som gikk ut på at nedbemanningen medførte faglig uforsvarlig drift ved sykehjemmet.

Pasienter må vente for å gå på toalettet

I bekymringsmeldingen beskrev de ansatte at etter nedbemanning er det beboere som ikke er oppe før etter klokken 11.00 til 11.30 på dagen, personalet har ikke tid til å sitte sammen med beboer, og mange må vente lenge får de får hjelp til å komme seg til toalett.

Ett år senere, februar 2018, var Fylkesmannen ved bo- og kultur for å innhente informasjon til tilsynssaken. I april 2018 konkluderte Fylkesmannen med at Nordreisa kommune har begått flere lovbrudd ved sykehjemmet. I Fylkesmannens konklusjon, som Framtid i Nord har fått tilgang til, står det at det foreligger brudd på forsvarlighetskravet i helse- og omsorgstjenesteloven, og brudd på forskrift om ledelse og kvalitetsforbedring i helse- og omsorgstjenesten.

Det ble registrert flere tilfeller av rømninger, fall og flere tilfeller av for sen oppfølging av ernæring, det ble registrert manglende oppfølging av avvik.

Ønsket økt bemanning

Under nedbemanningen ble 1,85% årsverk ved Bo- og kultur sagt opp. Reduksjonen ble tatt av hjelpepleierstillinger på dagtid. Før nedbemanningen var det seks til syv ansatte på dagvakt. Etter nedbemanningen har tallet blitt redusert til fire og én dag i uka til seks. Sykehjemmet har to avdelinger, etter reduksjon i bemanning er det til tider bare to pleiere på hver avdeling på dagtid.

– Vi har gått fra samme bemanning på ukedagene som vi hadde på helg, og tidligere har vi bedt om økt bemanning i helg, forklarer Anja Båtnes.

Båtnes var virksomhetsleder ved Sonjatun bo- og kultursenter da bekymringsmeldingene ble sendt og Fylkesmannens tilsyn ble utført.

lav grunnbemanning: Kommunens kontrollutvalg utførte etatsbesøk ved sykehjemmet juni 2017. Kontrullutvalget oppsummerte med at hovedutfordringen ved alle de tre kommunale sykehjemmene var om grunnbemanningen er tiltrekkelig. Sett bort fra noen unntak er det ved bo- og kultursenteret kun to ansatte på hver avdeling på dagtid.

Støtter de ansatte

Før de ansatte ved sykehjemmet sendte bekymringsmelding til Fylkesmannen kontaktet de helse- og omsorgsleder og rådmann i Nordreisa kommune. De ansatte sendte et brev til administrasjonen, deretter ble det holdt et møte hvor de ansatte gav uttrykk for sin bekymring for beboere og arbeidssituasjon.

– De ansatte opplever at deres meninger ikke blir vektlagt i forhold til hvordan situasjonen kan løses, fordi økonomi og sparing kommer i første rekke, heter det i Fylkesmannens papirer.

– Jeg støtter de ansatte i alt de har skrevet til kommuneledelsen og Fylkesmannen, sier Båtnes.

Framtid i Nord har vært i kontakt med ansatte ved sykehjemmet, som sier de i forbindelse med nedbemanningen fikk beskjed om ikke å uttalte sine meninger til pårørende eller andre.

Varslet tidlig

I avgjørelsen fra Fylkesmannen kommer det fram at daværende virksomhetsleder ved sykehjemmet, Anja Båtnes, ved flere anledninger uttrykte sin bekymring til kommuneledelsen angående nedbemanning. Båtnes uttrykte sin bekymring både da vedtaket ble fattet og etter at nedbemanningen ble iverksatt.

– Jeg begynte å varsle tidlig. Jeg sitter igjen med følelsen av ikke ha blitt hørt, sier Båtnes.

I 2015 sendte Båtnes første gang bekymringsmelding til rådmannen og daværende Helse- og omsorgssjef.

Stort arbeidspress og høyt sykefravær i virksomheten trekkes fram. I 2015 hadde sykehjemmet et sykefravær på 4,23 prosent, fra januar til mars 2017 lå sykefraværet mellom 12,86 og 20,59 prosent.

Uverdig pleieomsorg

Båtnes skrev til Fylkesmannen at heller ikke før nedbemanningen høsten 2016 ble vilkårene for verdighetsgaranti oppfylt ved bo- og kultursenteret.

– Vi har hele tiden søkt om økt bemanning. Vi brukte å si at vi ikke var godt nok bemannet, men at vi sto i det og ventet på bedre tider. Vi ventet på at det skulle bli slutt på innsparingene. Vi har levd med nedskjæringer i mange år, men det har nådd en grense, sier Båtnes.

– Ble det utført verdig pleieomsorg?

– Før nedskjæringen gjorde alle ansatte så godt de kunne med de ressursene vi hadde. Selv om vi hadde knappe ressurser, mener jeg at pasientene hadde det bra hos oss på Bo- og kultur. Men etter siste nedskjæring ble ikke verdig, sier Båtnes.

– Hvor ligger hovedproblemet i denne saken?

– At vi ikke får oppfylt loven, vi klarer ikke oppfylle verdighetsgarantien, pasient- og brukerrettighetsloven.

Varaordfører i kommunen, Olaug Bergset, er glad avvikene ble avdekket.

Prioriterte pasientene

Fylkesmanne i Troms mottok oversikt over registrerte avvik ved sykehjemmet fra 2. september 2016 til 24. april 2017. Totalt var det 76 avvik der nesten halvparten omhandler fallulykker, elleve avvik gjaldt sen oppfølging av ernæring, åtte avvik hvor pasienter har forlatt institusjon uten tilsyn og syv avvik i administrering av medikamenter. Det forelå og avviksmeldinger om pasienter som ikke fikk stå opp av sengen før mellom klokken 11.00 og 11.30. Flere avvik ble ikke fulgt opp og lukket.

– I en periode greide jeg å følge opp avvik, men vi kom til et punkt der jeg måtte prioritere å være ute i avdelingen. Det her helt riktig at avvik ikke ble fulgt nøye nok opp, men følte jeg ikke kunne sitte på kontoret når pasienter blir liggende. Jeg måtte prioritere å få pasientene opp og gi de mat sammen med de andre ansatte på avdelingen, sier Båtnes.

Tiden mellom siste faste måltid på kveld og første faste måltid neste dag skal ikke overstige 11 timer. Kveldsmat serveres mellom klokken 19.00 og 19.30.

Når pasienter ikke får komme opp fra sengen før klokken 11.30 har de vært uten maten i over 16 timer, dette kan skje ofte.

Foto: Johanne P. Elvestad

Båtnes forklarer også at avdelingene opplevde en stor økning i andel urinveisinfeksjoner.

– Det kommer av at beboerne blir sittende for lenge før de får gå på toalettet, og mange må bruke bleier. Dette fører også til økt bruk av antibiotika. Eldre pasienter må ha oppfølging av tilstrekkelig væskeinntak, sier hun.

Utfordring ved alle sykehjem

Virksomhetslederen har siden november 2017 hatt permisjon fra jobben i Nordreisa kommune. Hun bekrefter at situasjon på sykehjemmet var en avgjørende faktor for at hun søkte permisjon fra jobben.

Kommunens kontrollutvalg utførte også besøk ved alle tre sykehjemmene juni 2017. I et referat oppsummerer utvalget at hovedutfordringen ved alle sykehjemmene er om grunnbemanningen er tilstrekkelig.

Fylkesmannen ba om tilbakemelding fra Nordreisa kommune innen 1. juni, med utdypende beskrivelse av tiltak som er iverksatt for å overholde lovgivningen.