Torsdag 12. juli skrev Framtid i Nord om Fylkesmannen i Troms’ tilsyn ved Sonjatun Bo- og kultur. Fylkesmannen konkluderte i april med at det ble begått flere lovbrudd ved sykehjemmet. Blant annet kan pasienter kan bli liggende over 16 timer uten mat.

Dette var noe som ikke ble lagt fram for kommunestyret i Nordreisa.

– Dette var helt ukjent for meg før jeg leste om det i Framtid i Nord, sier John Karlsen.

Karlsen sier det er merkelig at kommunestyret ikke har fått vite om tilsynet eller Fylkesmannens konklusjon.

– Det som er forunderlig er at kommunen mottar Fylkesmannens avgjørelse i april uten å legge den fram for kommunestyret. Dette burde vært lagt fram så raskt som mulig.

Kontrollutvalget besøkte sykehjemmet

Karlsen er leder for i kommunens Kontrollutvalg. Utvalget hadde etatsbesøk ved kommunens sykehjem mai 2017. Etter det skrev Kontrollutvalget at hovedutfordringen ved alle sykehjemmene synes å være om det er tilstrekkelig grunnbemanning. Heller ikke Kontrollutvalget ble informert om Fylkesmannens tilsyn.

– Det er viktig når vi driver med evaluering av våre etater at vi får tilgang til slike tilsynsrapporter, og svaret fra kommunen. Dette er rapporter vi må se nøye på, sier Karlsen.

Spurte om ernæring

Under kommunestyremøtet 21. juni stilte Karlsen spørsmål om ernæring og trivsel i sykehjemmene.

– Det hadde vært naturlig å legge fram rapporten i juni da jeg stilte spørsmål. Tilsynet er ikke nevnt og saken er ikke lagt med som referatsak til kommunestyret.

Fylkesmannens avgjørelse i tilsynssaken ble behandlet i Helse- og omsorgsutvalget 29. mai.

Under kommunestyremøtet i juni spurte Karlsen blant annet om tidspunktene for matservering er endret. Fra 1. februar ble et fjerde måltid innført på sykehjemmene.

Med tanke på trivsel for eldre fikk Karlsen til svar at samlet sett er det flere tilbud for de eldre til å komme seg ut og bli aktivisert, blant annet gjennom prosjektet "Livsglede for eldre". Det vil fortsatt jobbes med å utvikle dette.

Flere ledere har sluttet

Siden høsten 2017 fungerte virksomhetsleder for Sonjatun omsorgssenter også som virksomhetsleder for Bo- og kultur. Nå er stillingen som virksomhetsleder ved omsorgssenteret lyst ut. I vår ble stillingen som sektorleder for Helse- og omsorg lyst ut, kun ett år etter at den nye sektorlederen ble tilsatt.

– Jeg tror vi har en vei å gå med tanke på personalpolitikken i kommunen. Erfarne ledere slutter i fleng. Vi må se på hvordan beholde gode ledere, og ikke bare de med fagkompetanse.

– Vi kan ikke bare se på hvordan vi er organisert, vi må og stille spørsmål om hvordan vi skal beholde gode ledere og om bemanningen er riktig, sier Karlsen.

Karlsen sier det er viktig for de folkevalgte å ivareta sine innbyggere på en god måte.

– Spesielt de som er på sykehjem. De kan ikke ivareta sine egne interesser, de klager ikke og mange godtar ting slik de er.

Rådmann Anne-Marie Gaino sier administrasjonen ikke hadde til hensikt å holde tilbake tilsynssaken for kommunestyret.

reagerer: John Karlsen (Frp) er svært kritisk til at hverken Kontrollutvalget eller kommunestyret ble informert om saken.