– Det er godt å komme i mål, men samtidig er det litt trist at turen er over. Jeg kom frem til Hansnes i går klokken 18.00. Så den praktiske delen av turen er over, men det blir en liten seremoniell avslutning og et foredrag på sykehjemmet før jeg er helt ferdig, forteller han til Folkebladet.

Ensomt

24-åringen fra Salangen startet den 100 mil lange turen 19. mai i år. Mesteparten av turen, som endte opp i Hansnes, har han gått alene.

– Jeg har vært alene nesten hele veien. Bortsett fra venner som har gått noen timer eller dagsetapper sammen med meg. Det har vært både en fin og en krevende ensomhet. Man får liksom tid til å tenke på en annen måte. Blant annet har det gått opp for meg at kreft nærmest er å anse som en folkesykdom. Tenk at 25 prosent av alle dødsfall i Norge er kreftrelatert!

Stor gjestfrihet

Men selv om han har vært ensom til tider, er Hauge glad for de mange nye bekjentskapene han har stiftet på turen.

– Jeg har blitt tatt så utrolig godt imot overalt. Folk har invitert meg inn i deres hjem og bydd meg på mat, det er helt fantastistk. Det er utrolig rørende se hvor gjestfri og varm folk er. Det er ikke tvil om at den joviale nordnorske folkesjela lever i beste velgående, forteller han.

Også givergleden har vært overveldende for den spreke turgåeren.

SNART I MÅL: Linas Hauge trenger bare å gå fra Tromsø til Hansnes før han er ferdig med den nesten 1.000 kilometer lange gåturen.

– Til nå har jeg vel samlet inn rundt 180 000 kroner. Men det er fortsatt noen kommuner som har lovet å gi penger til saken som jeg venter på. Så jeg ender opp på godt over 200 000 kroner, som var målet, forteller Hauge.

Rørt

Noe av det som har rørt Hauge mest på sin reise er alle meldingene han har fått.

– Jeg har jo markedsført turen min mye i sosiale medier, og der har jeg fått mange meldinger. Blant annet er det en del folk som har skrevet at de har latt seg inspirere av meg. Spesielt er det unge folk som har sendt meg melding. Det føles utrolig fint å se at man når frem til unge hjerter. I tillegg har folk åpnet seg opp til meg og fortalt om sykdom i nær familie, uten å ha sagt det til noen andre før. At de har tatt meg inn i fortrolighet. Det er rørende, sier han.

Gjort en forskjell

Nå føler han at han har oppnådd mye mer enn det han hadde som mål.

– Jeg hadde et målbart mål om å samle inn 200 000 kroner til kreftsaken, og det har jeg klart. Men det jeg ser at jeg også har klart, som kanskje ikke er like målbart, er å inspirere andre. For ikke å glemme at jeg har vist meg selv at jeg kan gjøre en forskjell. Alle har kapasitet til å få til store ting. Det er rett og slett mye man kan utrette som enkeltperson, og det er en viktig erkjennelse, sier Hauge.

Takker Troms

Han er opptatt av å få rette en takk til de som har hjulpet ham, og det han mener er et helt spesielt folkeslag.

– Dette startet jo kun som en innsamlingsaksjon for kreftsaken, men for min del har det like mye blitt en hyllest til Troms fylke. Til folket som bidrar og hjelper til, og til den rå naturen vi har her. Rundt omkring i dette fylket står det uttallig dører åpne og tar imot deg med åpne armer. Det er utrolig fint, og et tegn på at myten om det varme folket i nord er sann. Jeg er stolt av å være en del av Troms fylke. Vi må ta vare på folkesjela vår, insisterer Hauge.

Når Folkebladet snakker med Hauge befinner han seg fortsatt på Hansnes, og ser frem til å komme hjem.

Nå blir det rart å skulle kjøre bil i noen timer. Det mest naturlige vill vært å gå, sier han og ler.