iTromsø:

– Hvorfor var det ingen som hjalp pappa? Var det fordi han «bare var en fisker», spurte Kristine Vine (22) i et intervju med iTromsø i mai.

Faren Edgard Leonhard Hansen (52) gikk ned med sjarken – som var oppkalt etter henne – utenfor Maursund ved Skjervøy etter at han hadde vært med båten på Riddu Riddu-festivalen. Båten ble liggende på grunt vann, men det gikk to år før et privat firma tok initiativet til å heve den og liket endelig ble funnet.

Fylkesordfører Knut Werner Hansen – som selv er fisker av yrke – har i et brev anmodet justisministeren at forliset granskes.

«Jeg kan ikke se at det skal være grunn til å iverksette gransking av HRS (Hovedredningssentralen, journ.anm.) eller Troms politidistrikt for den tjenesteutførelsen de har gjort i forbindelse med denne tragiske hendelsen», skriver Tor Mikkel Wara i svaret til fylkesordføreren.

Fikk ikke hjelp

Kvelden før båten havarerte mottok Hovedredningssentralen en bekymringsmelding om «Kristine» fra en annen båt som var på havet. Vedkommende varslet også om at skipperen ikke så ut til å være ved sine fulle fem, men Hovedredningssentralen agerte ikke fordi «Kristine» allerede var hjulpet av grunn. I stedet kontaktet de politiet, som heller ikke rykket ut da det ifølge dem ikke forelå en umiddelbart nødssituasjon.

– All den tid vi heller ikke hadde tilgjengelige mannskaper i området som hadde mulighet til å komme seg ut i Maursundet, ble det vurdert fra operasjonssentralens side at vi ikke skulle iverksette noen politioperative tiltak, har Morten Pettersen, leder for Felles enhet for operativ tjeneste, uttalt til iTromsø.

Politiet henvendte seg i stedet til Kystvakta, som ikke hadde noen fartøyer i området.

Da Kystvakta senere mottok signaler fra nødpeilesenderen natt til 18. juli rykket alle ut for å bistå, men da hadde båten allerede gått under.

«Jeg har full forståelse for de pårørende som i nærmere to år har levd med uvissheten om hva som skjedde med sin kjære. Hvorfor han ikke ble funnet er det vanskelig å mene noe om. Det ble som sagt søkt med ulike ressurser under redningsaksjonen og senere i fasen med søk etter antatt omkommet», skriver justisministeren i brevet.

Ville ikke undersøke

Statens havarikommisjon vurderte det slik at forliset ikke var undersøkelsespliktig fordi det skjedde i fritiden – og ikke under aktivt fiske. Politiet gjennomførte også flere søk etter savnede i området, uten å finne ham.

«Når det gjelder kritikken som er kommet mot Statens havarikommisjon for transport angående hevingen ligger det ikke til mitt ansvarsområde å kommentere det. Kommisjonen er et uavhengig forvaltningsorgan som sorterer administrativt under Samferdselsdepartementet og faglig under Nærings- og fiskeridepartementet», skriver Wara.

Wara påpeker i brevet at alle redningsaksjoner er ulike.

«Det er dessverre ingen garanti for å lykkes innenfor et så krevende område som redningstjeneste, men erfaringen fra denne og andre hendelser tar vi med oss videre slik at vi utvikler oss til å stadig bli bedre.

– Jeg er skuffet, og jeg blir å svare justisministeren etter ferien. Vi hadde håpet på et annet svar fra ham, sier fylkesordfører Knut Werner Hansen.