– Jeg savner derimot å møte andre dommere og kampsituasjoner. Jeg får litt av det siste når jeg sitter på benken og er i garderoben i håndball.

Hun forlot nylig Furuflaten etter ti dagers ferie i hjembygda.

– Alltid utrolig deilig å møte familie og være ute i naturen.

Hege forlot Lyngen etter at hun var ferdig med videregående skole på Nordkjosbotn. Nå bor hun sammen med tidligere toppdommer Martin Hansson i Karlskrona.

Konstant hodepine

Hun er ufør og plages med konstant hodepine samt epilepsi og diabetes. Noe av dette kan skyldes en alvorlig front til front kollisjon for drøyt femten år siden.

Lanes Steinlund bruker fortsatt mye tid på fotballen. Hun sitter i styret til Blekinge Fotbollsförbund, hvor hun er leder av dommerkomiteen. Hun er dommerobservatør, og rykker i august opp til forbundsinstruktør, med hele Sverige som virkefelt.

– Jeg har egentlig ikke tid til å sitte i kretsstyret, og er innstilt på å kutte ut vervet. Jeg er nesten hver helg opptatt som observatør.

Hun påpeker at fotballen har gitt henne mye i form av opplevelser gode minner, og synes det er viktig å kunne gi noe tilbake.

Holder kontakten

Dattera Vilde sin interesse for handball medførte at hun i tre år har tatt plass i styret til eliteserieklubben HIF Karlskrona.

20 år gamle Vilde tok i mai måned overgang fra Karlskrona til HK Drott Halmstad på nivå to i svensk handball.

Hege er også engasjert i Krisesenteret for kvinner. Tida strekker imidlertid ikke til slik hun helst ønsker.

– Fordelen med de ulike vervene er at jeg kan ta fritt enkelte dager. Jeg må ta hensyn til helsa. Jeg synes det er flott å kunne beholde kontakten med fotballmiljøet.

– Har du hatt oppgaver for norsk fotball?

– Jeg holdt et foredrag for dommerne i Toppserien samt at jeg har vært to ganger som observatør for NFF på U19 på La Manga. Jeg er ikke blitt spurt av Troms Fotballkrets. Blir jeg kontaktet, svarer jeg jas dersom det passer.

ENGASJERT: Hege Lanes Steinlund er engasjert både i fotball og handball i Karlskrona. Foto: Arne Teigen

Dømte i 34 land

Hege Lanes Steinlund dømte i løpet av i sytten år kamper i 34 land.

– Jeg fikk med meg enorme opplevelser, ble kjent med ulike kulturer og fikk venner fra hele verden.

– Hvorfor lyktes du som dommer?

– Jeg var utrolig fokusert når det krevdes og var veldig bevisst på betydningen av mental trening. Som assistentdommer måtte jeg tilpasse meg de andre i teamet. Jeg var som oftest den eneste norske dommeren i mesterskapet. Vi konkurrerte alle om å komme til finalen. En annen utfordring var å være borte så lenge.

Hun trekker frem betydningen av å framstå som positiv, blid, konsentrer og seriøs.

Skulle tilbake

En alvorlig kollisjon 24. mars 2003 på vei til jobb på Bardufoss videregående skole påførte henne omfattende skader flere steder på kroppen. Hun satt tre måneder i rullestol og var i et år borte fra dømmingen.

-Min fremste motivasjon var jeg at jeg skulle tilbake som dommer. Jeg hadde noen nedturer på veien, men jeg kjempet meg videre.

VAR innfridde

Hege mener innføringen av VAR langt på vei innfridde under VM i Russland.

-Det var mindre grisespill, færre utvisninger og mindre holding i feltet. Dommerne har tatt flere korrekte avgjørelser, men skjønn bestemmer fortsatt om det er filming eller ikke.

– Når brukes VAR i eliteserien i Norge?

– Jeg tror ordningen blir alt for kostbar. Systemet krever både tekniske hjelpemidler og mer kompetanse, forteller Hege Lanes Steinlund.

Høydepunktet er OL-finalen

Assistentdommer i OL-finalen, der USA slo Brasil i 2008 i Beijing, er Hege Lanes Steinlunds definitive høydepunkt i karrieren.

Hun rangerer NM-finalen for herrer to år senere på andre plass. Hun brøt barrierer med å bli den første kvinnelige assistentdommeren i en norsk cupfinale for herrer. Strømsgodset slo Follo 2-0 på Ullevaal.

– På min topp fem-liste kommer også Tippeligadebuten i 2007, min første landskamp i en kvalik mellom England og Portugal for senior kvinner i 1996 og hoveddommer i cupfinalen for kvinner i 2006, sier Steinlund.

Hun ble i 1986 autorisert som kretsdommer, dømte i Toppserien for kvinner siden 1993 og fikk FIFA-status i 1997.

Hun dømte i ni internasjonale sluttspill, - seks på seniornivå og tre for aldersbestemte landslag for kvinner.

Hege Lanes Steinlund var linjedommer i 86 kamper i Tippeligaen. Hun sluttet etter 2013-sesongen. Helsa sa stopp.