ITROMSØ: – I fiskeridepartementet går det enda gjetord om han Jan Henry. Han lyttet til alle, og behandlet dem med den største respekt.

Det fortalte fiskeriminister Per Sandberg, som representerte den norske regjeringen og det offisielle Norge.

Familie, venner og partikollegaer var samlet for å ta en siste farvel med den folkekjære politikeren som gikk bort forrige uke bare 62 år gammel.

Ifølge Sandberg er Olsen en viktig faktor for at fiskeripolitikk i så stor grad er blitt en sentral del av norsk politisk hverdag, fra 90-tallet og fram til i dag.

– Jan Henry har mye av æren for at man har fått en forståelse for at livet i havet i så stor grad er den fremste nøkkelen til aktivitet på land, fortalte Sandberg,

«Ellinors vise»

I tillegg til fiskeriminister Per Sandberg, holdt også tidligere fiskeriminister Lisbeth Berg Hansen sammen med tidligere kollegaer i Fiskeridepartementet minneord over sin tidligere sjef, fra tiden hun var politisk rådgiver i Brundtland regjeringen.

Sammen med Jan Henry hadde de ansvaret for de kjente fiskeriforhandlingene om norsk EU-medlemskap i 1994.

Hun fortalte at Olsen tok utradisjonelle metoder i bruk for å forsvare Nord-Norges posisjon i fiskeriforhandlingene i Brussel, som da han under en middag med den greske fiskerikommissæren for EU avsluttet en middagstale under forhandlingen.

– Så sang han «Ellinors vise» til EUs fiskerikommissær, som var gresk og ikke forsto et ord. Men han forsto likevel nok til å bli rørt, minnes en beveget Berg Hansen.

Da BONO ringte Jan Henry

Også partisekretær for arbeiderpartiet, Kirsti Stenseng, holdt minneord over den kjente politikeren. Hun dro spesielt fram hvor stor tillit den tidligere fiskeriministeren hadde i befolkningen. Som da Bono ringte fiskeriminister Jan Henry under en Oslo-konsert i 1993 for å snakke om hvalfangst.

– De fortalte at da samtalen var ferdig, holdt publikum med fiskeriministeren mot U2s frontfigur. Så stor støtte hadde han allerede da, fortalte Stenseng.

De tunge siste årene

Sogneprest May Line Angell, ledet bisettelsen i Ishavskatedralen, og fortalte også om Jan Henry T. Olsen og hans kone Laila Lanes utrettelige kamp for å rette oppmerksomheten mot Alzheimer, som rammet den tidligere fiskeriministeren i så tidlig alder. Både i form av bok og dokumentar om livet som pasient og pårørende.

– De snakket om et før og etter Jan Henry og Laila i kampen mot Alzheimer, fortalte Angell.

Et lederforbilde

Per Sandberg la også vekt på det inntrykket som hadde festet seg i fiskeridepartementet, fra den tiden Jan Henry var fiskeriminister.

– Han var en utmerket minister for landet. Han var også et stort lederforbilde. Han representerte en leder som lyttet, opparbeidet seg sterk faglighet og som delte informasjon med sine medarbeidere, avsluttet Sandberg.

Han var født 20. august i 1956, voks opp i Tromsdalen og døde 10. juli 2018.

Han var Norges fiskeriminister under Gro Harlem Brundtlands tredje regjering fra 1992 til 1996.

Han ble bisatt i Tromsdalen kirke 20. juli 2018.