Endeløse dager på hytta er fortsatt den store drømmen for mange. Men begynner det å krible allerede den første uken, skal du vite at du ikke er alene. Stadig flere vil røre på seg, oppleve nye ting og spise mat de ikke har spist før.

– Reiselivet er i endring over hele verden, forteller kommunikasjonsdirektør Merete Habberstad i NHO Reiseliv.

Eventyr

– Særlig yngre mennesker med lite ferie velger gjerne å dele den opp i små eventyr. Kanskje har de ikke opparbeidet seg retten til mer enn én til to uker ferie til sammen. De er mer sultne på opplevelser, og de har også bedre råd og tilgang til rimeligere flybilletter enn folk hadde før, sier Habberstad, og utdyper:

– Vi merker det blant annet på salget av opplevelsesferier i Nordland. Det er flere som ønsker seg spennende og innholdsrike dager, kanskje på en rask båt med fiske eller på en form for safari. 50 prosent av salget av slike turer går i dag til nordmenn.

Litt av alt

Nordmenn har alltid variert lengden på turene; fra trasking og bærtur til lange ekspedisjoner, fra kollen bak huset til hele Norge på langs. Tendensen til å velge korte turer er likevel merkbar, bekrefter kommunikasjonsrådgiver Mari Stephansen i Den Norske Turistforening.

– Folk ønsker seg litt av alt. De vil til utlandet og til varmere strøk, men de vil også ha fjellopplevelser hjemme i Norge.

– Får man den samme opplevelsen av stillhet, ro og storslått natur om man går inn og ut av det på bare et par-tre dager?

– Utvilsomt, sier Stephansen. – Det merker man med en gang. Når man kommer inn i et flott naturområde, senker man skuldrene. Kanskje får man ikke den samme opplevelsen av å gå inn i evigheten som når man går de virkelig lange turene, men det er på ingen måte bortkastet.

Færre lange ferier

NHO Reiselivs sommergallup 2018 viser at det er færre enn før som tar lange ferier. Innholdet i de kortere feriene er det imidlertid lite å si på.

– Man kan få mye ut av en lang helg eller kort uke, sier markeds- og kommunikasjonsdirektør Tonje Fossum hos Apollo reiser. Hennes beste råd er å planlegge godt og velge direktefly hvis man skal langt av gårde. Selv går hun ikke av veien for å oppleve Dubai eller Marrakech på et par-tre dager.

Når det gjelder norgesturer, trekker Merete Habberstad i NHO Reiselivfram tre ting som gir innhold: natur, kultur og lokalmat.

– Går du på spel og festivaler, får du ofte naturopplevelsene med på kjøpet. Det gjelder for eksempel på Trænafastivalen i Nordland og Kristinspelet i Gudbrandsdalen. Tar man med familie og venner og spiser god lokal mat, får man mange opplevelser på kort tid.

– Det skjer ofte mer enn du tror på ett sted, kanskje er det både en utstilling, et museum og en flott konsert i en kirke. Vårt hovedråd er uansett å dra til steder ikke alle andre drar. Det skal ikke så mye til for å havne litt utenfor allfarvei. I Nordland kan man for eksempel velge Steigen eller Vesterålen i stedet for Lofoten.

Miljø

Med dagens transport og levestandard er det mulig å flytte seg raskt over store strekninger. Spørsmålet er om vi bør begrense det av hensyn til miljøet. Anja Bakken Riise, leder i Framtiden i våre hender, råder oss til å velge turer nærmere hjemmet dersom vi skal reise mye.

– Dersom man holder seg til Skandinavia, kan det være en god løsning å ta nattog, det sparer deg for tid. Hvis man kjører med en bil full av passasjerer, trenger ikke bilen være et dårlig miljøvalg.

Hun er likevel opptatt av at reiser gir livskvalitet, og at vi ikke skal droppe dem helt.

– Det beste for miljøet er togreiser, men om du først skal reise langt med fly, kan du vurdere hvordan du kan spare miljøet på andre måter. En flytur mellom Oslo og London gir, per person, utslipp som tilsvarer tre måneders bilkjøring. Da hjelper det i hvert fall litt om du lar være å kjøre bil i tre måneder.

Kort tid i Norge

Mat og fjell i vest

En rekke norske byer har spennende kulturopplevelser og flott natur like i nærheten. Jugendbyen Ålesund regnes av mange som en av de vakreste i Europa. På tampen av sommeren (23. - 25. august) lar Den norske matfestivalen seg lett kombinere med naturopplevelser. Prøv en økologisk frokost og smak deg gjennom tilbudene hos lokale restauranter og hoteller, opplev Ålesunds spesielle jugendarkitektur og sett kursen mot fjellene. Slogen er en av flere sunnmørstopper innen rekkevidde.

JUGENDBYEN: Ålesund er omkranset av flotte fjell og har en arkitektur som tiltaler de fleste. Godt egnet for en to- eller tredagerstur. Foto: Willy Haraldsen / NTB scanpix

Vandring i Setesdalsheiene

Turportalen ut.no byr på en rekke turforslag der man kan selv kan velge varigheten. En av flere to-tredagers turer går gjennom Setesdalheiene, og kan startes i Langeid dit man kommer med buss. Henting kan bestilles i den andre enden. Landskapet varierer fra lavland til kupert høyfjellsterreng, med støler, hytter, vakre elvedaler og flott utsikt, og turen passer for alle aldersgrupper. Overnatting skjer på to hytter, hvorav den ene er ubetjent.

Aktiv lengst nord

Utforsk Norges nordligste punkt med utgangspunkt i Hammerfest. Nordkapplatået er et selvsagt turmål. Du får også en fin fottur bort til Knivskjellodden, som ligger 1450 meter lenger nord og er det egentlig nordligste punktet. Neste dag kan du gå en etappe av E1 – verdens nordligste turrute som strekker seg fra Nordkapp til Sicilia. Har du flere dager, kan du prøve deg på terrengsykling på Finnmarksvidda. Nordlys kommer som bonus for folk som reiser etter september.

Jotunheimen

Hvorfor unngå klassikerne? Denne tar lite tid. Første dag går du fra Fondsbu til Gjendesheim og nyter naturen. Turen er beregnet til fem og en halv time. Andre dag tar du båten over Gjendevannet og går av på Memurubu. Her kommer du opp på Besseggen, en tur som er beregnet til sju timer og som byr på en fantastisk utsikt. Turen avsluttes best med en natt på Gjendesheim. Mer: Sjekk ut.no

BESSEGGEN: Denne rekker du selv uten ferie. Det er likevel godt å ha en dag til å puste ut etterpå. Foto: Paal Audestad / NTB scanpix

Topptur og kulturhistorie i Telemark

Orker du en litt bratt totimers tur, betaler Gaustatoppen tilbake med Sør-Norges beste utsikt. Neste dag kan du oppleve Krossobanen fra Rjukan opp til Hardangervidda, eller Rjukanbanen, som inkluderer både tog og båt over Tinnsjøen. Ekstra dager kan brukes ved slusene i den sjarmerende Telemarkskanalen der det finnes ferdige opplegg for dagsbesøk med buss og båt. I Treungen sør i fylket er det også musikkfestival i starten av august.

Kort tid utenfor Norge

Dubai

På bare to og en halv dag i Dubai kan du rekke mye, mener Tonje Fossum hos Apollo Reiser. Det kan være jeepsafari i ørkenen med solnedgang om kvelden, sightseeing og shopping, strandliv eller tur i verdens største innendørs skianlegg Ski Dubai. – Legg gjerne en middag til en av restaurantene på Dubai Mall slik at du har utsikt til fonteneshowet utenfor. Dubai-fontenen er verdens største ''dansende'' fontene, med høye stråler, lys og musikk.

TODAGERS: Planlegger du godt, får du gjort mye i Dubai på et par-tre dager. Foto: Mark MacEwen / NTB scanpix

Finsk og fredfullt

Bare fem mil utenfor Helsinki ligger den lille byen Borgå med en sjarmerende gamleby preget av middelalderen. Reisemagasinet Vagabond beskriver den som en perle utenfor den vanlige turistløypa. Hva man skal gjøre der? – Nyte, og slentre ned mot elven, besøke bispegården, trivelige restauranter i gamle lagerbygg og katedralen fra 1400-tallet, sier Vagabonds Helge Baardseth. En båttur på elven eller ut i skjærgården med strandhogg på en av øyene er heller ikke å forakte. – Og glem ikke den finske tangoen, sier Baardseth. Plutselig er den der, som en del av den finske folkesjelen.

Island

På tre-fire dager kan du bade i den blå lagune, spise utsøkt mat i Reykjavik og ta en busstur sørover for å oppleve kystlandskapet med isbreer og fossefall. Lagunen når du på vei til eller fra flyplassen. Et opplagt valg for en dagstur er også turistklassikeren Den gylne sirkel med nasjonalparken Thingvellir, Gullfoss og geysirene Geysir og Strokkur. - Ridetur og grottevandring kan også klemmes inn på en dag, sier Erla Birkisdottir hos Islandspesialisten, og legger til sykkelturer, ATV-kjøring og vandreturer som mulige ekstravalg.

STROKKUR: Geysiren inngår i en standardtur for turister. Med utgangspunkt i Reykjavik er du snart der. Foto: GERAULT Gregory / hemis.fr / NTB scanpix

Marrakech, Marokko

Besøk markedsplassen Djema el Fna og gamlebyen som står på Unescos verdensarvliste, slapp av på en kafé litt oppe i høyden og få et annet perspektiv på byen etterpå. Mer oversikt over severdigheter, palasser og fine parker får du på en guidet tur i byen om du ikke vil gå på egen hånd. Mulighetene er også mange for å shoppe og spise godt. – Å bo på et flott hotell som Riader er også en opplevelse i seg selv, sier Tonje Forssum i Apollo Reiser. – Husk å sette av tid til å nyte det også.

Napoli og Amalfikysten

Napoli, Pompeii og Salerno ligger en times togtur fra Roma, og perlene langs Amalfikysten er lett tilgjengelige med litt planlegging og gjerne en leiebil. – Alle finner sin favorittby her, sier Eilert Larstorp Paulsen i Reisemagasinet Vagabond. Selv slår han et slag for pizzaens hjemby Napoli. Bo ved havnen og se storslåtte bygninger, vakre plasser og trivelige gater mens du rusler rundt i byen. En dagstur til Pompeii gir påfyll av historie og kultur, og kan kombineres med en biltur med flott utsikt i høyden mot Amalfi og videre langs kysten mot Sorrento.

KULTURARV: Pizzabaking i Napoli står på Unescos liste over verdens immaterielle kulturarv. Historiske bygninger og storslått arkitektur av er det nok av på utsiden Foto: Giovanni Cipriano / NYTNS / NTB scanpix

Kilder: NHO Reiseliv, Apollo Reiser, DNT, Islandspesialisten og Vagabond

TOPPTUR: Etter å ha gått opp på Gaustatoppen kan du ta Krossobanen opp på den andre siden av Rjukan Foto: Ove Bergersen / NTB scanpix