Før helga ble det gjort funn av et dødt lam av en turgåer i Kvænangen. Lammet tilhørte sauebonde Kurt Solheim på Dorras, som tidligere i år mistet 26 sau og lam i et svært makabert gaupeangrep.

Da Solheim så lammet, skjønte han med det samme at også dette dyret hadde blitt offer for gaupa. Dette har han i ettertid fått konstatert med hjelp fra SNO (Statens Naturoppsyn).

– Det var akkurat som i vinter, så jeg var ikke i tvil, sier kvænangsbonden.

Leter etter flokken

Da Solheim skrev om funnet av det døde dyret på Facebook, fikk han beskjed av en annen turgåer at det var observert enda et dødt lam i området.

Lammet var imidlertid ikke spist, men hadde blod i strupen.

– Vi får se om vi finner det når vi er ute og leter, sier han.

Mandag formiddag har nemlig Solheim og flere andre hjelpere lagt ut på leting etter resten av saueflokken som går ute på fjellbeite. Noen er funnet, men mesteparten gjenstår.

– Det mangler enda 23-25 dyr av en flott på 30-32 dyr. De har vi enda ikke blitt gjort rede for, men jeg håper de bare er en annen plass, sier han.

Blandede følelser

Det han imidlertid frykter er at også disse dyrene har blitt offer for gaupa.

– Det er med blandede følelser jeg drar ut og leter, sier Solheim like før gruppen legger ut på tur.

– Dette er dyr man har et forhold til, så det blir ikke noe artig å gå i fjellet nå, legger han til.

Han synes det er trasig dersom massakren fra i vinter skulle blitt gjentatt nå - bare noen måneder senere.

– Man prøver jo å få til en arbeidsplass med produksjon av mat, men om rovdyrene skal ta hovedtyngda av det vi skal ha som overskudd, så går det ikke.

– Må ta ut mer

Solheim har vært i kontakt med fylkespolitikere som Sandra Borch og John Karlsen, som også er enige med ham.

– Dette viser bare at det er overskudd av gaupe. Det har den siste tiden vært gjort flere observasjoner - både her i området og på Alteidet, sier han, og legger til:

– Når det er såpass trykk må man ta ut mer på vinteren. Selv om vi skulle få fellingstillatelse på denne, så er det ikke sikkert vi klarer det, da dette ikke er den beste tida av året å jakte på.