iTromsø: Menon Economics har laget en rapport for NHO reiseliv kalt «Reiselivsnæringens verdi», hvor det kommer fram at reiselivet gir totalt 4,3 milliarder i skatteinntekter til kommunene i landet vårt.

Ifølge en pressemelding fra organisasjonen er skatteinntekten tre ganger så høy som skatten fra sjømatnæringen og større enn skatteinntekten fra hele prosessindustrien. Sistnevnte gir ifølge NHO en inntekt på 3,5 milliarder og sjømatnæringen 1,6 milliarder, som inkluderer oppdrett, fiskeri og industriforedling.

– Det som kjennetegner mange industribedrifter, er at de har store overskudd, høy grad av automatisering, men gjerne få ansatte. Kommunene får ikke overskuddsskatten fra disse bedriftene – det går rett til staten. Det kommunene får, er skatten fra dem som jobber i bedriftene. Det betyr at hvis kommunene vil ha flere og bedre skoler, eldreomsorg og barnehager, må ordføreren satse på de næringene som har mange ansatte, som reiselivet, sier Kristin Krohn Devold, administrerende direktør i NHO Reiseliv i pressemeldingen.

– Vi mener det er viktig at lokalpolitikere engasjerer seg i utviklingen av reiselivet lokalt og regionalt. Dette gjelder både reiselivets form, omfang og hvilken type arbeidsplasser reiselivet utvikler og tilbyr. Reiselivet og lokalpolitikere må gå sammen om tiltak som kan gi vekst og stabilitet i reiselivet hele året. Dette er viktig for at arbeidsplassene reiselivet tilbyr i større grad gir helårs arbeidsplasser, fulle stillinger og mindre sesongarbeid, sier Clas Delp, forbundssekretær i Fellesforbundet i pressemeldingen.