Oslo har høyest antall ulykker mens Finnmark har færrest, melder Frende Forsikring.

84 barn i alder av null til 14 år har blitt skadet i trafikken i skolestartmåneden august de fem siste årene.

– Det er all grunn til å rope varsku. Tallene for august er 37 prosent høyere enn de andre månedene i snitt, og vi har ingen barn å miste, sier Edmond Wold Gaulen som er fagsjef i Frende Forsikring.

- Vi har ingen barn å miste, sier Edmond Wold Gaulen som er fagsjef i Frende Forsikring.

I månedene etterpå ligger tilsvarende skadetall rundt 60, viser uttrekk Frende har gjort på forsikringsbransjens statistikk for meldte personskader.

Færrest ulykker har vi i februar, da er det 48 meldte skader.

På vei hjem

– De fleste ulykkene skjer faktisk på vei hjem fra skolen i 14-tiden, forteller Wold Gaulen. Totalt skjer 40 prosent av skadene mellom klokken 14 og 18, mens 10 prosent av ulykkene skjer mellom klokken 07 og 09, sier sier den erfarne skadebehandleren i Frende.

– Vi ser også en liten topp midt på dagen, kanskje mens elevene myldrer i storefri og midttime, sier fagsjef Gaulen.

Statistikken viser at 17 prosent av ulykkene skjer på torsdagene, mens opp mot en fjerdedel skjer på fredagene.

– Generelt øker personskader hvor barn er involvert ved skolestart. Typiske ulykker er påkjørsel av bil i nærheten av skolene. Dette er også årsaken til at politiet har hyppige fartskontroller i nærhetene av skolene ved skolestart, forteller Edmond Wold Gaulen.

Må tilpasse farten

– Barn er ofte uoppmerksomme, de leker og løper. Bilførerne må tilpasse farten, sier Liv Røssland, som er daglig leder for NAF Bergen og omland. Hun oppfordrer bilførerne om å være ekstra oppmerksomme i disse dager, og huske på at det er barn som går langs veien.

– Oppfordringen til alle bilister og foreldre, som må kjøre barna til skolen, er at de setter ned farten i nærheten av skolene og beregner god tid, slik at ikke stress utløser uaktsomhet og noen blir påkjørt, sier fagsjefen i Frende.

To viktige grunner til at foreldrene velger å kjøre barna til skolen er tidspress og foreldrenes bekymring for barnas sikkerhet, ifølge en rapport om barn og ungdom i trafikken utarbeidet av Transportøkonomisk institutt (TØI) i 2018.

– Foreldre skal rekke jobben og er stresset, kjører for fort, skal snu og rygge et sted det kryr av barn. Så går det galt. Slik beskriver Edmond Wold Gaulen i Frende en typisk hendelse forsikringsselskapet registrerer.

I Norge går eller sykler 63 prosent av seks til tolvåringer til skolen, resten av barna reiser kollektivt eller blir kjørt.

Syklister har høyest skaderisiko

– Syklister har den høyeste skaderisiko av alle trafikantgrupper, den er 40 ganger så høy som bilførernes. Jeg vil absolutt anbefale at barn får øve litt og friske opp kunnskapene, før de slippes ut i trafikken, sier Gaulen.

– Også barna må bevisstgjøres, og det tidlig, gjerne allerede i barnehagen. Det handler om at de blir sett, både på godt belyst skolevei og med refleks når det blir mørkere, sier Røssland.

Fylkesoversikt

Oslo topper listen over ulykker hvor barn er kommet til skade i trafikken.

1.     Oslo

2.     Akershus

3.     Hordaland og Møre og Romsdal

4.     Østfold

5.     Vestfold, Aust-Agder og Vest-Agder

6.     Trøndelag

7.     Rogaland, Oppland, Buskerud, Telemark, Sogn og Fjordane

8.     Hedmark, Nordland, Troms

9.     Finnmark og Svalbard (0)