Ifølge en ny undersøkelse på vegne av UNICEF og Telenor sier 40 prosent av de spurte 18-20- åringene at de har tatt nakenbilder av seg selv. To av tre av ungdommene sier at de har mottatt nakenbilder av andre.

– Dette er ikke overraskende tall, men bekrefter at det har blitt en del av ungdomskulturen. Likevel er det grunn til bekymring. Å oppleve å få bilder spredd og misbrukt mot sin viten og vilje, er en grov integritetskrenkelse, og også et brudd på barn og unges rett til privatliv. Det må vi få slutt på, sier fagansvarlig Kristin Oudmayer i UNICEF.

Tar egen skyld

I undersøkelsen viser det seg også at tre av fire av ungdommene har delt nakenbilder av seg selv med andre personer. Hele en av tre sier det ville vært deres egen feil dersom deres private bilder hadde kommer på avveie.

Angrer

Undersøkelsen viser også at 35 prosent av de spurte angrer på å ha tatt eller sendt videre bildet av seg selv naken, og 63 prosent har svart at de ikke vil gjøre det i framtiden.

– Siden 2009 har vi i skoleturneen vår Bruk Hue snakket om hvor viktig det er å tenke seg om før man tar og deler bilder. Likevel ser vi at svært mange deler både nakenbilder av seg selv og andre. Derfor utvikler vi nå Bruk Hue videre, med særlig fokus på nettvett og nakenbilder. I tillegg inviterer vi foreldre til vår Digitale Foreldreskole hvor vi har eksperter og verktøy som gir gode råd til foreldre som kanskje synes «nudes» eller nakenbilder er litt kleint å snakke med barna om, sier Brodtkorb.

Ulovlig

I henhold til flere forskjellige paragrafer kan det å ta, dele og oppbevare nakenbilder av andre være ulovlig og straffbart. 93 prosent av ungdommene i undersøkelsen svarer at de er klar over dette. 95 prosent av de spurte forteller også at de er klar over at man kan bli straffet etter «barnepornoparagrafen» §311 for å ha oppbevart eller sendt videre nakenbilder av personer under 18 år. Man kan stenges ute fra deler av arbeidslivet med en slik dom på rullebladet.

– Ungdommen er åpenbart klar over at det de gjør er ulovlig og risikofylt, men likevel skjer det i utstrakt grad. Det betyr at vi må jobbe med ungdommens holdninger til- og innsikt i hva slags konsekvenser dette kan få for den enkelte. I tillegg må de få mer kunnskap om privatlivets grenser, egne og andres rettigheter. Dette er ikke et ansvar som hviler på skolen alene. Foreldre og foresatte må være tydelig tilstede i barn og unges digitale hverdag, vise interesse, omsorg og selv være gode forbilder og veiledere, sier Kristin Oudmayer i UNICEF.

Hovedfunn fra undersøkelsen:

  • 40 prosent har tatt et nakenbilde av seg selv

  • 3 av 4 har delt nakenbilder av seg selv med andre

  • 27 prosent har et nakenbilde av seg selv på egen enhet

  • 2 av 3 har mottatt et nakenbilde av noen andre

  • 35 prosent har angret på å ha tatt eller sendt et nakenbilde av seg selv

  • 63 prosent sier de ikke vil dele et nakenbilde av seg selv i fremtiden

Slik kan du snakke med barna dine om bildedeling

Den digitale foreldreskolen gir ekspertene i Slettmeg.no, Kripos og Helsesista sine beste råd og tips om hvordan foreldre kan snakke med barna om nakenbilder.