– Luksushotell i Norge er ikke det samme som andre steder. Her i landet er vi gode på «the new luxury».

Det forteller Olga Gjerald, førsteamanuensis på Norsk hotellhøgskole ved Universitetet i Stavanger (UiS).

– Begrepet innebærer skreddersydde opplevelser i autentiske omgivelser. Som gjest får man en eksklusiv tilgang på uberørte steder eller attraksjoner, om så bare for en natt, forklarer hun.

Begrepet «the new luxury» dukket først opp som et motstykke til «old luxury». Det skulle vise kontrasten mellom hva vi kan definere som luksus i dag, sammenlignet med før i tiden.

– For at et hotell skulle kunne definere seg som et luksushotell før i tiden, var det viktig at de hadde forgylte objekter og ble assosiert med overflod.

I Norge er det mange hoteller som passer bedre til den nye enn den gamle forståelsen av luksus. Edda Espeland, forfatter og redaktør bak boka «55 eksotiske hoteller i Norge» fra 2016, har mange slike steder å anbefale. Det har også reiseselskapet Up Norway, som skreddersyr opplevelser som introduserer deg for de gjemte norske perlene.

– Vi vet hvor du kan finne Norges mest sjarmerende steder å bo, steder som leverer høy kvalitet både på service og opplevelse, sier salgs- og markedssjef Henriette Bendiksen.

Espeland og Bendiksen anbefaler ti norske «luksushoteller» som kan gi hverdagen et løft, om så bare for én natt.

Juvet Landskapshotell, Valldal i Møre og Romsdal

- Juvet er så spektakulært, så annerledes!

Slik beskriver Edda Espeland Juvet Landskapshotell.

Hotellet består av enkle kassebygninger i tre og glass. Disse er plassert på en stupbratt kant, midt i en dramatisk og uberørt natur.

- Hvert av landskapsrommene er helt unike, men alle har storslått utsyn gjennom en eller to vegger av glass. Interiøret er enkelt, for ikke å ta oppmerksomheten vekk fra naturens dramatikk som utspiller seg utenfor.

Aktiviteter i nærheten: Juving, fjelltur på ski, rafting og padling. Du kan også besøke Trollstigen, Stranda Skisenter, Geiranger og Olavsvegen.

Priser: Dobbeltrom med frokost,1750 kr per person. Reiser du alene? Rom i «fuglebur», 1750 kr. To i et «fuglebur»,1250 kr per person. Treretters middag: Tillegg i prisen på 1250 kr per person. Prisene er de samme hele året.

Storfjord Hotel, Skodje i Møre og Romsdal

- Storfjord hotell er både tradisjonelt og trendy på samme tid. Det er også eksklusivt og eksentrisk, mener Espeland.

Hotellet ligger gjemt inne i granskogen i den lille fjordbygda Glomset, i Skodje på Nordvestlandet. Her havner ingen ved en tilfeldighet, ifølge forfatteren.

De som har funnet veien, har sagt at de føler seg som gjest i et privat hjem. Det er tømmervegger, torv på taket og et kjøkken som ifølge Espeland skal være et av Norges fremste på lokale og kortreiste matopplevelser.

Aktiviteter i nærheten: Helikopter-sightseeing, båttur, golf, langrenn og overnatting i lavvo.

Priseksempel: 14.-15. september, fra 2990 kr per person. Generelt avhenger prisene av hvor tidlig ute du bestiller, og hvilket rom du ønsker.

Hotel Union Øye, Øye, Norangsfjorden i Møre og Romsdal

- Union Øye er et herskapelig hotell med en lang og spennende historie, sier Espeland.

Her har flere kjente fjes sovet. Blant annet tyske keiser Wilhelm og nederlandske dronning Vilhelmina, Dronning Maud og Kong Haakon, Karen Blixen, Knut Hamsun, Fridtjof Nansen, Edvard Grieg og Henrik Ibsen.

- Hotellet framstår like fasjonabelt i dag som det gjorde i sine glansdager, sier Espeland.

Aktiviteter i nærheten: Fot- og topptur, helikopter sightseeing, kajakktur. Du kan også besøke Lyngstøylvatnet, Geirangerfjorden og Hjørundfjorden.

Priseksempel: 21.-22. september, fra 1190 kr per person. Prisene avhenger av hvilket rom du ønsker.

Manshausen Island Resort, Steigen i Nordland

- Et nordnorsk eventyr.

Slik beskriver Espeland Manshausen Island Resort som ligger på øya Manshausen, 500 meter fra bygda Nordskot. Ifølge polfarer, eventyrer og eier av hotellet og opplevelsessenteret, Børge Ousland, er Manshausen Island et paradis på jord.

- Noe av de mest iøynefallende er de fire hyttene som er plassert langs kaia, på svaberg og på hyller i naturen. De er laget med en glassfront som gir 180 graders utsyn, sier Espeland.

Aktiviteter i nærheten: Snorkling, fjelltur, klatring, grottetur, topptur, fisketur og sykkeltur.

Priseksempel: 14.-15. september, fra 1800 kr for to personer. Prisene avhenger av om du skal besøke øya i høy- eller lavsesong, og hvilken hytte du ønsker å overnatte i.

Villa Haugen Boutique Hotell, Steigen i Nordland

- Nyt den majestetiske utsikten over Lofoten, gå en spasertur på øya, drikk vin på verandaen. Alt dette mens din treretters kulinariske opplevelse blir tilberedt, oppfordrer Henriette Bendiksen.

Etter en dag på sjøen eller en arktisk piknik i skjærgården kan du returnere til villaen med mye historie i veggene.

Aktiviteter i nærheten: Nordlysjakt, båttur, piknik i skjærgården.

Priseksempel: 14.-15. september, fra 1925 kr per person i dobbeltrom. Prisen inkluderer båttransport fra Nordskot til Grøtøy, frokost, boblebad og sauna.

Det Lille Hotel, Risør i Aust-Agder

- Det Lille Hotel er et spennende konsept med mange såkalte «sjømannssuiter». Disse er opprinnelig falleferdige hus som er gjort om til deilige hotellsuiter innredet med sjel og særpreg, sier Espeland.

Blant suitene finner du Dampskipssuiten, Colin Archer-suiten og NAL-suiten (Den Norske Amerikalinje).

Aktiviteter i nærheten: Havpadling, tur med Colin Archer-skøyta Risør II, matkurs, avslapning i skjærgården og byvandring.

Priseksempel: 14.-15. september, fra 1480 kr per person i dobbeltrom.

Canvas Hotel, Nissedal i Telemark

- Nyt komforten til dette skogstedet i Telemark. Her er det et engasjert team med profesjonelle guider og verter, og det er kort vei til kokken som vil sørge for at du ikke mister kalorier under oppholdet, forteller Bendiksen.

Selve natten kan du tilbringe i en yurt, som er et telt av filt. Det har tradisjonelt blitt brukt av nomader. Primitivt? Vel, du kan kombinere yurt-livet med en tur i et utendørs spa som består av blant annet badekar og sauna.

Aktiviteter i nærheten: Sti- og terrengsykling.

Priser: Fra 5450 kr per person for to netter i en standard yurt med plass til to. Prisen inkluderer helpensjon og en felles guided tur med terrengsykkel. Du må sette av minimum to døgn på Canvas Hotel. Prisene er de samme hele året.

Harahorn Hotell, Hemsedal i Buskerud

- Et storslått moderne høyfjellshotell med nydelig mat.

Slik beskriver Espeland Harahorn Hotell. Det er skapt i tråd med gammel norsk byggeskikk, med kongsgården høyt til fjells som forbilde, og består av 17 hus og hytter samlet rundt et tun.

- Her er du tett på noen av Hemsedals flotteste fjellområder, og i husene er historien gjenskapt. Dessuten er fjellviddenes skattekamre selve grunnlaget for et berømt og eksklusivt kjøkken, sier Espeland.

Aktiviteter i nærheten: Hjortesafari, klatretur, golf, fiske, elvesnorkling, fottur og ski- og sykkeltur.

Priser: Fra 500 kr per person i dobbeltrom. Halvpensjon rundt 2000 kr, helpensjon rundt 2400 kr. Prisene varierer med sesong.

Herangtunet Boutique Hotel, Valdres i Oppland

- Det er som om hele verden er samlet på ett sted i dette unike boutiquehotellet, sier Espeland.

Hotellet ligger en liten halvtime med bil fra Jotunheimen nasjonalpark. Det første du vil få øye på, er tømmerbygninger, torvtak, vedstabler og gamle ski. Når du går inn, åpner det seg derimot en verden av internasjonal design. Rommene har navn som Canada, Frankrike, Island, Nederland og Sverige, og suitene er viet til byene Roma, London, Aspen og New York. Espeland forteller at vertskapet har funnet møbler, tapeter og annen innredning når de har vært på reise.

Aktiviteter i nærheten: Sykling, ridetur, helikoptertur, rafting, hundekjøring, kanefart, snø-rafting og tur med snøscooter.

Priseksempel: 22.-23. september, fra 1595 kr per person i dobbeltrom.

Hoel Gård, Nes-halvøya ved Mjøsa, Hedmark

- Hoel Gård er lokalisert i et av Norges best bevarte og idylliske kulturlandskap med en lang historie, forteller Bendiksen.

Her bor gjestene på en levende gård. Mye av det som produseres, blir servert i restauranten.

- Før gourmetmiddagen i en av stuene på gården kan gjestene nyte en aperitiff og høre om områdets historie fra vertskapet, sier Bendiksen.

Aktiviteter i nærheten: Ulike kulturbegivenheter arrangeres i storsalen i hovedhuset i løpet av året. Det arrangeres blant annet kammerkonserter, teaterforestillinger og selskapsdans.

Priser: Fra 595 kr per person i dobbeltrom. Tillegg i pris hvis du ønsker frokost.

NATUR: På Canvas Hotel i Telemark kan du leve i luksus tett på naturen. FOTO: Canvas Hotel
HISTORISK: På Villa Haugen Boutique Hotell er det mye historie i veggene. FOTO: Villa Haugen - De historiske hoteller og spisesteder
FRITT: Hyttene på Manshausen Island Resort er tegnet av Snorre Stinessen. De er tegnet slik at deler av dem ligger fritt over sjøen, med vinduer i tre retninger. FOTO: Steve King Foto: Steve King
FASJONABELT: - Hotel Union Øye framstår like fasjonabelt i dag som det gjorde i sine glansdager, sier Edda Espeland. FOTO: Helge Sunde / Samfoto/NTB scanpix Foto: Sunde, Helge
BORTGJEMT: På Storfjord Hotel på Nordvestlandet havner ingen ved en tilfeldighet, ifølge Edda Espeland. FOTO: StorfjordHotel_KristinStøylen_storfjordhotel.com
ASPEN: På Herangtunet Boutique Hotel er rommene inndelt etter reisemål. Interiøret i denne suiten er inspirert av Aspen i Colorado. FOTO: Lode Greven Foto: Lode Greven
LOS: Lossuiten er en av sjømannssuitene på Det Lille Hotel i Risør. FOTO: Det Lille Hotel