Et av oppdragene var å klippe gress i grøntområdene på Lyngseidet.

– Deilig å komme seg ut og jobbe noen dager. Dette er min eneste jobb i sommer.

TRIVES: Runar Strand har plenklipping som en viktig oppgave i sommerjobben i Lyngen kommune.

Runar synes arbeidet er passe utfordrende, men ønsker litt lengre engasjement.

– Jeg kunne gjerne jobbet i 2-3 uker ekstra, røper Runar Strand.

Han begynner tidlig i september i lærlingplass som barne- og ungdomsarbeider i en barnehage i Tromsø.

Stolt ordfører

Et 40-talls unge over 15 år har jobbet i ei uke eller flere i Lyngen kommune. De fleste har gjort mye det samme som Runar Strand. Ukelønna ligger på rundt 4.000 kroner.

To arbeidsledere over 18 år og med sertifikat har jobbet fire uker hver.

Ordfører Dan-Håvard Johnsen er stolt over at kommunen gir unge erfaringer fra arbeidslivet.

– Vi tar vare på ungdommen, som får tjene noen kroner.

Kommunestyret vedtok i budsjettbehandlingen i desember 2017 å øke posten sommerarbeidsplasser med 200.000 kroner – til 350.000. Ungdomsrådet var forslagsstiller.

– Økes beløpet neste år?

– Politikerne vil først evaluere hva som har skjedd i sommer. Vi har som en prioritert oppgave å ta vare på ungdommen. Dersom målgruppa mener det er behov for å øke beløpet, får vi se hva som skjer, forteller ordfører Dan-Håvard Johnsen.

Fornuftige oppgaver

Sektorsjef Kåre Fjellstad opplyser at samtlige søkere fikk tilbud om arbeid i ei uke. De har i hovedsak foretatt vedlikehold av kommunale bygg og grøntareal.

– Vi er fra kommunens side godt fornøyd med jobben som er gjort. De er veldig arbeidsvillige. Samtidig vil jeg rose vaktmesterne for å følge opp ungdommen på en usedvanlig god måte.

– Hva skjer neste sommer?

– Jeg ser at det blir utfordrende å finne fornuftige oppgaver, som passer til deres kompetanse og erfaring, hvis tilbudet utvides med flere uker. Jeg synes det er viktig at alle får positive opplevelser. Jeg mener det er riktig å videreføre ordningen, men at det ikke er behov for økning, forteller sektorsjef Kåre Fjellstad i Lyngen kommune.