Neste torsdag lanserer Nord-Troms Museum en ny bok på «På Hjørnet kafé» på Skjervøy. Det er forfatterne Nils Harald Alm, Bjørn-Petter Finstad og Ola Flåten som står bak boka, som omhandler rekeindustrien i Nord-Troms.

Trålere i alle kommuner

Rekefiske og rekeindustrien har vært selve livsnerven i mange kystsamfunn i Nord-Troms fra midten av 70-tallet, og boka gir et innblikk i næringen fra da og fram til 2015.

– Boka inneholder fortellingenrfra nord i Kvænangen og Reinfjord som hadde et aktivt rekemiljø – til Nord-Lenangen og Lyngen som egentlig hadde det største miljøet, forteller Nils Alm.

Aktiviteten var stor, og alle kommuner i regionen var representert i næringen fra 1975-1985. Til sammen var det 140 reketrålere i aktivitet på ulike tidspunkt, kan 68-åringen fortelle.

Viktig for landet

Boka tar ifølge Alm for seg hvordan det var mulig at Nord-Troms utviklet seg til å bli et av landets viktigste områder for industriell produksjon av frosne, ferdigpillede reker i en fase da annen fiskeindustri i Nord-Norge var i tilbakegang.

– Fjordene her var gode rekefjorder, som i tillegg lå nært Barentshavet. Når man i tillegg oppdaget rekeforekomster der, var det lett å gå herfra å være med på aktiviteten i storhavet. Fabrikker ble etablert, og mange av fiskebedriftene i regionen satset på den lønnsomme rekeproduksjonen, forteller han.

Etter 30 år var rekeindustrieventyret forbi i regionen, og i boka diskuteres det også hva som var årsakene til tilbakegangen.

– Må ikke glemmes

Alm sier det har vært spennende å jobbe med bokprosjektet, som egentlig er oppfølgeren til en bok han ga ut i 2009.

– Jeg har bestandig vært interessert i næringslivet i regionen. Da jeg flyttet til Skjervøy fra Narvik var rekeindustrien på topp – før den plutselig forsvant. Som lokalhistoriker er jeg opptatt av at dette ikke må glemmes. Det er ikke fortalt så mye om rekeindustrien i Nord-Troms, og det er spennende å kunne gjøre noe med akkurat det.

Boka er blitt godkjent som et akademisk skrift gjennom forlaget Orkana Akademisk– derfor tok prosessen med bokutgivelsen også lengre tid. Boka kan dermed bli brukt i undervisningsøyemed.

– Stolt

Museumsdirektør i Nord-Troms Museum, Nina Einevoll Strøm forteller at hun er stolt over bokutgivelsen.

– For museet er dette et viktig arbeid, og det er en del av vårt samfunnsoppdrag å gi den ut. Vi får jevnlige tilbakemeldinger fra publikum om fortellinger i Nord-Troms som må dokumenteres – og denne boka er et eksempel på slik historie.

Ifølge Einevoll inneholder boka historie som har vært med på å skape Nord-Troms til det regionen er i dag.

– Boka inneholder dessuten et veldig godt bildemateriale, det er en bok som ikke bare tar for seg rekeindudstrien, men som samtidig også presenterer Nord-Troms på en fin måte. Boka kan nok leses både av eldre og yngre, tror hun.

stolt: Museumsdirektør i Nord-Troms Museum, Nina Einevoll Strøm. Foto: Arkiv.