VEL MENT

Derfor er trespråklig skilting så viktig

«En anerkjennelse både av den kvenske og den samiske befolkningen, og ikke minst språket», skriver Pål Vegard Eriksen i denne ukas Vel Ment.
pluss

Den 25. oktober i år fikk Nordreisa kommune trespråklige kommuneskilt, i fysisk forstand, med kommunenavnet på norsk, samisk og kvensk. Kommunen ble med det den tredje kommunen i Troms, etter Storfjord (2014) og Kåfjord (2016), som fikk dette på plass. Jeg finner denne utviklingen både svært gledelig og viktig for framtiden. Det pågår også en prosess i kommunen knyttet til trespråklig skilting av bygde- og grendenavn. Gamle kvenske stedsnavn som for eksempel Lumijänkkä (Snemyr), Hansinkenttä (Storslett) og Rässikäinen (Sørkjosen) skal endelig bli en del av befolkningens hverdag igjen! Og selv om navna vil være oppe i dagen på en annen måte enn før, være seg om det er i dagslys eller gatelys, så blir de i hvert fall til noe mer enn bare arkivmateriale.