Fire til sju meters bølger ved skjæret: – Blir hentet av helikopter dersom været tillater det

HRS Nord-Norge ser på mulighetene for å hente ut Odd-Karl Stangnes med Sea King.

DÅRLIG VÆR: Mye vind og høye bølger gjør at Odd-Karl Stangnes må holde ut på Skjervøyskjæret enda en stund.   Foto: Oscar Tybring IV

pluss

Tidlig søndag ettermiddag er det mellom fire til sju meters bølger ved Skjervøyskjæret. Dette vanskeliggjør situasjonen om å hente ut 50 år gamle Odd-Karl Stangnes, som selv har bedt om bistand.

Klokken 19.26 skal situasjonen være den samme. "Man avventer været. Redningsselskapet og Redningsskøyta Oscar Tybring IV er i beredskap en knapp nautisk mil unna på Skjervøy, skriver Hasse Lindmo, pressevakt i Redningsselskapet i en epost.


«Mannen på skjæret» måtte evakuere

Nå blir han forsøkt reddet av Redningskøyta og Kystvakta.


– Følger værsituasjonen

Fallvinder mellom Laukøy og Arnøy gjør det heller ikke operativt forsvarlig å sende ut helikopter. Det forteller redningsleder Bård Mortensen ved Hovedredningssentralen Nord-Norge.

– Redningshelikopteret i Banak følger værsituasjonen nøye, og vil gjøre et forsøk senere i dag dersom det åpner seg opp en anledning. Det er varslet en vindavtaking utover kvelden som vi håper vil slå til. Operasjonen kommer til å ha førsteprioritet, sier han.

Lyktes ikke

Å hente Stangnes med helikopter anses som tryggeste alternativ per nå.

– Selv om vinden avtar vil bølgene holde seg høy en god stund etterpå, forklarer Mortensen.

Dette bekrefter også skipsfører på redningsskøyta RS Oscar Tybring IV, Odd Arne Hermansen. I 13-tiden søndag forsøkte både han og Kystvaktskipet KV Andenes å komme til skjæret, uten å lykkes.


Her forsøker redningsmannskapene å redde Odd-Karl

Redningsskøyta RS Oscar Tybring IV klarte ikke å komme seg til Skjervøyskjæret, søndag formiddag.

 

– Med den nordvesten vi har hatt i to dager nå, følger det med masse store bølger fra Barentshavet. De kan fortsette å rulle inn i flere dager etter at vinden avtar.

SØNDAG: Det var umulig å hente ut Stangnes søndag formiddag. Bølgene var for høye.  Foto: Oscar Tybring IV

 

For Oscar Tybring IV er det derfor umulig å hente ut Stangnes som situasjonen er nå.

– «Pick-up» fra sjø hadde gått fint, men vi kan ikke gå i land med de bølgene som er nå. Det har vi ikke utstyr til. KV Andenes kan kanskje greie å komme seg så nært at Stangnes selv kan hoppe ombord i deres lettbåt, sier Hermansen.

– Ønsker å evakuere

Skipsføreren forteller at de så Stangnes spasere på skjæret utenfor fyrlykta i 13-tiden. De greide ikke å få mer enn visuell kontakt.

– Han har en VHF-radio, som vi nå ikke greier å snakke med han gjennom. Hva som gjør at vi ikke får kontakt vet jeg ikke.

Pressevakt i Redningsselskpet, Hasse Lindmo, opplyser at hytta som Stangnes har bygget til sitt overvintringsprosjekt, nå er søkk vekk.

– Det er derfor grunn til å anta at han ønsker evakuering. Mannen har tilflukt i batterirommet til lykten på skjæret. Evakuringsplaner koordineres av Hovedredningssentralen i Nord-Norge, sier han.

 Bølgene som har slått mot skjæret har vært oppe i 5-6 meter når de traff land. Søndag ettermiddag er det igjen blitt mørkt og vinden er oppe i sterk kuling fra nordvest.