Reiser 2000 kilometer med hest

Cecilie Vangen (24) fra Ryttersportsklubben NOR i Nordreisa kjører over 2000 km med hesten i hengeren for å konkurrere i dressurridning.

SØKER KONKURRENTER: Cecilie Vangen ønsker flere konkurrenter på sitt nivå, og reiser 200 mil for å konkurrere.Foto: Caroline Hammari 

Sport

Tirsdag 29. mars startet den lange reisen fra Nordreisa til Porsgrunn for Cecilie Vangen og hesten Nøddebogårdens Don Raul. Denne uken kjørte de den siste etappen fra Molde til Porsgrunn hvor ekvipasjen skal delta i hallmesterskapet i dressur.

- Det er krevende å reise med hest. Man må passe på at ikke øktene blir for lange og at hesten får i seg nok vann og mat. Vi har brukt flere dager på reisen og overnattet underveis. Foreløpig ser det ut til at hesten har taklet reisen godt. Han var litt stiv og støl etter å ha stått og balansert i flere dager i hengeren, men jeg tror jeg har fått myket opp muskulaturen hans gjennom ridningen, forklarer Vangen. Hun og hesten har hatt noen dagers opphold i Molde hvor de har fått slappet av og trent lett.

Ønsker konkurranse

- Vi har hatt en fin fremgang på trening i vinter, så jeg søker utfordringer og ønsker å delta på et høyere nivå enn det jeg får gjort hjemme i Nord-Norge. Nordpå er det bare 2-3 startende i de høyeste klassene, så det blir litt kjedelig med så få konkurrenter. Med større deltakelse og høyere nivå på konkurrentene føler jeg at jeg og hesten må gi alt for å få en plassering. Hallmesterskapet vil være en myk start på sesongen, da det kun går i MB, når jeg egentlig konkurrerer på et nivå høyere, forklarer Vangen. Hun skal i hovedsak konkurrere på Østlandet, men tenker også å ta turen til Norges sørligste landsdel og besøke et av Norges største hestesenter, Epona, i Kristiansand.

- Det blir spennende med nye konkurrenter, innrømmer hun.

Starter hallmesterskap

Førstkommende helg deltar ekvipasjen i hallmesterskapet i dressur i Porsgrunn. Vangen deltar på klassenivå MB, hvor hun har personlig rekord på 70 prosent fra tidligere stevner.

- Jeg satser på å ri til 68 prosent under lørdagens konkurranse, og dermed komme til finalen søndag. Hesten har vært veldig kvikk den siste tiden, så det er viktig at han ikke blir for tent. Da kan han fort legge inn noen ekstra øvelser.

- Jeg håper på premiering, og vi skal i alle fall ligge på den øverste halvdelen av resultatlista, forteller Vangen muntert. Hun meddeler at hun ikke er nervøs, men kjenner at det kribler litt mer i magen før hallmesterskapet enn når hun skal starte D-stevner hjemme i nord.

- Det er jo bare gøy, erkjenner Vangen.

Kostbart

Vangen forteller at det er svært kostbart å reise så langt for å konkurrere.

- Bare reisen og deltakelsen i hallmesterskapet koster rundt ti-tolv tusen kroner. Det er dyrt å bo på hotell, så det gjelder å ha litt kontakter som kan hjelpe til med å ordne overnatting privat. Under oppholdet mitt sørpå skal jeg jobbe på stallene jeg står oppstallet slik at jeg får dekket oppstalling til hesten, og selv skal jeg bo hos familien min i Tønsberg, sier Vangen. Videre forklarer hun at hun ikke hadde klart seg uten sponsorer.

Får støtte av klubben

Vangen representerer Ryttersportsklubben NOR og ønsker å fortsette å representere klubben selv om hun flytter fra Nordreisa, noe styret i klubben er svært glade for.

- Vi ønsker veldig gjerne å beholde Vangen i vår klubb og har gitt henne fem tusen kroner i økonomisk støtte til reisen sørover, sier styremedlem Cecilie Garden Hammari. I tillegg dekker klubben en del av startavgiftene og lisensen til Vangen når hun deltar på stevner.

- Det er kjempetøft gjort av Cecilie (Vangen) å dra så langt for å konkurrere. Vi tror at hun kommer til å oppnå gode resultater selv om konkurransen blir hardere på Østlandet, fastslår Garden Hammari som overrakte sjekken til klubbvenninnen like før avreise.

- Jeg har vært heldig som har fått støtte fra klubben, Europris Sørkjosen og min onkels firma Tømrer Dyrnes AS. Jeg har også hatt kronerulling hvor jeg har fått penger fra familie og venner. Uten denne støtten hadde det blitt vanskelig å reise så langt for å konkurrere, konstaterer Vangen.