Marine Harvest har fremdeles ikke oversikt over hvor mange laks som har rømt i Kvænangen, men har opplyst til Fiskeridirektoratet at det dreier seg om rundt 10.000 laks.

Norges Miljøvernforbund skal politianmelde Marine Harvest i dag.

- Vi jobber med politianmeldelsen nå og den blir sendt til politiet i løpet av dagen, sier Ørjan Holm, leder i Norges Miljøvernforbund region Nord-Norge.

Holm tror det er flere enn 10.000 laks som har rømt fra anlegget.

- Marine Harvest sier det bare er titusen laks som har rømt. Jeg kan nesten garantere at det er flere, for de har ingen kontroll på hvor mange laks de har i laksemerdene.

- Alvorlige konsekvenser

Lakserømminger har flere alvorlige konsekvenser, spesielt for villaksen.

- Enhver lakserømming er en biologisk forurensing og er en alvorlig trussel mot villaksen. Oppdrettsnæringen snakker om nullvisjon, men det er ikke noe poeng i dette da det ikke skjer noe i praksis.

- Den eneste løsningen for å forhindre lakserømming er tette, lukkede og flytende anlegg. Med det unngår en sykdom, lakselus og rømming. Jeg fatter ikke hvorfor næringen ikke forstår dette, legger han til.

Med lukkede anlegg unngår en også at medisineringen mot lakselus tar knekken på de andre skalldyrartene i fjorden, mener Holm.

- Når et oppdrettsanlegg blir behandlet mot lakselus, vil også et stort område rundt anlegget bli behandlet. Utslipp av gift mot lakselus vil også ta knekken på alt av skalldyr rundt anlegget, sier han.

Anmelder alltid

Norges Miljøvernforbund politianmelder alltid slike saker.

- Vi anmelder konsekvent lakserømminger. Denne rømmingen er ikke den første og garantert heller ikke den siste, sier han.

Holm mener kommunene må stille krav om at alle oppdrettsanlegg skal inn i tette, lukkede og flytende anlegg.

- Jeg håper kommunene snart begynner å stille krav om tette, lukkede og flytende anlegg ved tildeling av nye konsesjoner. Det virker som om oppdrettsnæringen har blankofullmakt til å etablere seg der de ønsker.

Til tross for at Norges Miljøvernforbund mener det er svært viktig med lukkede og flytende anlegg, er de likevel imot oppdrettsanlegg på land.

- Vi ønsker ikke anlegg på land. De vil lage store sår i terrenget, samtidig som det krever veldig mye energi å få opp vann i terrenget. Det er ikke akseptabelt, avslutter Holm.

Marine Harvest: - Ikke et alternativ

Marine Harvest jobber fremdeles med å kartlegge situasjonen etter lakserømmingen i Kvænangen forrige helg.

- Vi har hverken hørt noe fra Norges Miljøvernforbundet eller politiet. Vi benytter nå våre ressurser til å kartlegge hendelsesforløpet og hvor mange laks som faktisk har rømt, sier Eivind Nævdal-Bolstad, kommunikasjonssjef i Marine Harvest.

Lukkede anlegg er ikke et alternativ for Marine Harvest.

- Vi ser ikke lukkede anlegg som et alternativ til dagens produksjonsform, men som et mulig supplement. Vi ser på mulighetene for å redusere laksens tid i åpne noter i sjø, og dermed redusere faren for både sykdom og rømming. Derfor har vi over lenger tid sett på muligheter for lukket produksjon av smolt i systemer både i sjø og på land. For oss er det viktig å prøve ut ny teknologi i praksis for å ha faktisk kunnskap om hvordan vi skal drive produksjon fremover, sier Nævdal-Bolstad til Framtid i Nord.

120 millioner

- Marine Harvest arbeider hele tiden med forbedring av dagens teknologi og utvikling av ny teknologi. Vi har en egen forskningsavdeling i selskapet, og benyttet over 120 millioner kroner til forskning i fjor. Nå arbeider vi i samarbeid med Fiskeridirektoratet og våre leverandører for å kartlegge situasjonen, avslutter Nævdal-Bolstad.

Lørdag fikk Fiskeridirektoratet beskjed om lakserømmingen i Kvænangen. Foto: Scanpix