Roy-Kristian Garden (25) fra Nordreisa er homofil og har vært åpen om det i flere år.

I mars i fjor forlovet han seg med en annen mann, og sammen bor de nå i Oslo. 24.juni går veien til  Tinghuset i Lillehammer – stedet de møtte hverandre – for å gi hverandre sitt endelige ja.

– Fantastisk

Garden forteller at han har bevart sin barnetro på Gud, men at de i første omgang ikke skal ha noen sermoni i kirka.

– Sånn som det er nå, med at vi uansett må på Tinghuset, så blir det smør på flesk. Vi får se når den nye liturgien kommer, om vi eventuelt har en ekstra sermoni da. Det kommer egentlig an på Stian, som ikke er medlem i kirka, sier han.

25-åringen ser meget positivt på at homofile i løpet av 2017 kan få gifte seg i kirka.

– Det er på tide! Kristendommen har alltid vært åpen for alle, og har villet ta imot de som vil være der. Men når de også har sagt til noen at de  elsker feil person, så føler man seg ikke så velkommen lengre.Det er helt fantastisk at de som ønsker å gifte seg i kirka nå skal få lov til det.

– Ikke skummelt

Selv om Garden ”kom ut av skapet” i tidlig alder, og det attpå til på et lite sted – har det for det meste føltes greit.

– Det var en splittet opplevelse. For hvis noen skiller seg ut på en mindre plass blir de sett veldig fort og rykter sprer seg. Men jeg var åpen og ærlig om det, noe som gjorde det kjedelig for folk å rakke ned på. Jeg hadde også gode venner som støttet meg, sier han.

Han kan se at det i små samfunn kan være tungt å komme ut.

– Men det er faktisk ikke så skummelt å være homofil i Nord-Troms som man skulle tro. Jeg har selvfølgelig møtt på motstand, men aksepten er ikke annerledes enn andre steder. Fordommer finner man overalt, også i Oslo, New York eller i London, sier han.

Bestemor i bryllupet

Garden er klar over at det bare er én prest i Nord-Troms som har sagt ja til å vie homofile. Han synes det er godt gjort av prost Hans Erik Schjøth.

– Schjøth har vokst opp med vår generasjon og har kanskje et annet blikk på det. Jeg skjønner at det tar lang tid for de eldre prestene da dette har vært et tabu for dem. Men igjen, jeg har en bestemor som  har meget sterk tro, som likevel har bestemt seg for å komme i bryllupet vårt. Det setter jeg veldig stor pris på. Det viser at kjærligheten mellom folk spiller en større rolle enn om man er to av samme kjønn.

Noen få har meldt seg ut av kirka

Siden prost i Nord-Troms prosti, Hans Erik Schjøth gikk ut offentlig og sa at han ønsket å vie likekjønnede, har reaksjonene vært flere. Noen få har valgt å melde seg ut av Den Norske Kirke.

– Reaksjonene er både positive og negative. Mange er glade, men jeg merker også at det er en del som er uenige, og det er ikke overraskende. Noen sier det direkte til meg, og det er greit – bare de gjør det på en ordentlig måte, sier han.

Han tror mange i Nord-Troms fremdeles er i tenkeboksen på om de skal melde seg ut av kirka.

–  Jeg håper jo folk blir værende, men vi har også religionsfrihet. Det er viktig at de som vurderer det tenker gjennom hvilke alternativer de har, hvilket annen kirke man kan gå i. I Nord-Troms er det ingen andre reelle alternativer, men i Alta og Tromsø kan det finnes.

Prosten står fast ved at vedtaket om homofil vigsel er et kompromiss soom gir muligheter til begge parter.

– Selv om man har ulike syn så kan man leve sammen i kirka.

I følge Schjøth har omkring 3000 utmeldelser kommet totalt etter kirkemøtet i april. De aller fleste som melder seg ut tilhører det ”gamle bibelbeltet”, på Sør – og Vestlandet.

24. juni gir Roy-Kristian Garden sitt ja til Stian L. Skoglund. Garden tror mange flere homofile kommer til å ville gifte seg nå som det kommer en egen vigselsliturgi og det blir lovlig i kirka. Han utelukker ikke at de også tar en kirkelig sermoni etterhvert. Foto: Privat.