Siv Elin Hansen (SV) reagerer på hvordan John Karlsen (Frp) framstiller flyktningproblematikken i dagens Framtid i Nord.

Hun mener det på Karlsen virker som at enten må det gjennomføres på måten regjeringa nå gjør det, eller så er det eneste andre alternativet å holde grensene vidåpne.

- Og det er alle enige om at man ikke skal. Problemet ligger i hvordan man behandler folk, og det er det som er stridens kjerne, sier hun.

- Ordinær folkeskikk

Hun er klar på at det ikke er slik at alle skal få bli, men at man i det minste skylder alle en skikkelig behandling av søknaden.

- Det handler om ordinær folkeskikk, ikke hvorvidt alle skal få bli, og det synes jeg blir litt borte i denne debatten.

At Russland er et trygt land å sende folk til er SV-politikeren heller ikke like sikker på som Karlsen.

- Det avhenger veldig av situasjonen. Noen har langvarige visum der, mens andre har kun turistvisum eller gjennomreisevisum. Man kan ikke uten videre anse Russland for å være et trygt land, og mange går en usikker framtid i møte når de sendes dit, sier hun.

Hansen undersreker at den store folkevandringen til Europa er et internasjonalt problem, og at Norge ikke er i noen særskilt situasjon. Hun påpeker at Tyskland tok imot 1 million mennesker i fjor, og at Norge må ta sin del av ansvaret.

Rekende på ei fjøl

Argumentet om at flyktningene jo har vært innom andre land før de kom til Norge synes hun heller ikke duger.

- Norge grenser jo til andre land på alle sider - om man ikke skal innom andre land på veien må man jo komme rekende på ei fjøl. Og det er langt å reke.

Hun er imidlertid enig med Frp-politikeren i at man skal hjelpe folk i kriselandene, men at det ikke er noe enten eller.

- Å si at man kun skal hjelpe dem der de er blir å fraskrive seg en del av ansvaret. Skal Italia, Tyskland og Hellas sitte med det ene og alene ansvaret? spør hun.

Ordfører i Nordreisa Øyvind Evanger uttalte forrige uke at han ikke liker måten utsendelsene skjer på, og spesielt da at de som skal sendes bort hentes midt på natta. Hansen er enig, og om det er slik at man er nødt til å gjøre det på natta, vil hun ha en forklaring på hvorfor.

- Jeg skjønner ikke hvorfor en fireåring skal vekkes klokken 04 på natta for så å bli sendt til en leir i Kirkenes. Kan man ikke vente til klokken 08, eller la dem spise frokost først? Det er verdt å stille spørsmålet om dette virkelig er nødvendig. Om det er det vil jeg gjerne vite hvorfor, sier hun.

- En realitet

Hansen liker heller ikke Karlsens framstilling av landets økonomiske situasjon, og kaller det han sier for krisemaksimering.

- Ja, oljenæringen sliter, men andre eksportnæringer vokser og tjener penger, så det er ikke helt svart, sier hun.

John Karlsen (Frp) står på sitt og sier til Framtid i Nord at det ikke er krisemaksimering, men en realitet.

- Finansministeren sa det samme forrige uke. De andre næringenes vokst tilsvarer ikke nært det vi har tapt på oljenæringens nedgang. I tillegg koster folkevandringen til Norge oss flere titalls milliarder, og det kommer til å merkes på neste års budsjett, sier han.

Karlsen mener ikke flyktningene blir behandlet på urettferdig vis når de kommer til Norge. Han sier de blir behandlet på en real og rettferdig måte, men at de som har grunnløse søknader blir sendt tilbake så raskt som mulig.

- Hvordan de blir sendt ut eller til hvilken tid på døgnet handler ikke om poltikk, og det håper jeg alle innser.

- Bommer fullstendig

Han mener dessuten SV-politikeren bommer fullstendig når hun spør om andre europeiske land skal ta på seg alt ansvar alene.

- I forhold til folketall er Norge de som har tatt imot flest flyktninger. Det er flere land som bidrar, og Norge er heller ikke det eneste landet som sier at hjelpen skal gis der krisen er. Vi har også sagt at vi skal hjelpe de som kommer hit og har krav på opphold best mulig og integrere dem så raskt som mulig, sier han.

Han er heller ikke i tvil om at Russland faktisk er et trygt land å sende dem til, og forteller at han skjønner hvorfor russerne er overrasket over hvordan vi vurderer dem.

- Jeg har enda ikke hørt om noen som har lidd mer overlast enn i andre land etter å ha blitt sendt til Russland, sier han og legger til at han håper man snarest får en god dialog med nabolandet igjen.

- Jeg vet det forhandles for fullt, og håper avtalen med Russland er på plass i løpet av denne uka.