Bjørn Jonny Rognli (61) fra Signaldalen i Storfjord er kanskje litt over gjennomsnittet interessert i jakt.

Siden ungdomsalderen har han jaktet elg og rype, og de siste årene har han i tillegg begynt med rovdyrjakt, nærmere bestemt etter jerv. Hittil i sesongen har han felt tre av disse dyrene.

– Det er ingenting og tjene på det annet enn entusiasme. En ting er jaktinstinktet, den er jo noe for seg selv. En annen ting er den jobben man prøver å gjøre for forvaltningen. Det gjelder å holde bestanden på det nivået som er bestemt fra høyere hold.

Smarte dyr

Jervene er smarte dyr, som kan lukte og høre deg på lang avstand.

For å få dyret på skuddhold må man derfor etterlate minst mulig lyd og lukt både til og i jaktbua.

– Man må være svært nøye. Flere ganger har jeg har gått fra bua på morgenen og sett spor etter jerv som har snudd når den har kommet inn på sporet av meg, sier han.

– Hvordan har du klart å få tre stykker?

– Jeg har hatt flaks med det. Kameraet på åtet sender bilder når det er aktivitet. Da gjelder det å komme seg i bua døgnet etter. Det har høvet seg slik at de ikke har fått teften av meg.

Stygge bilder

Rognli forteller at en regelendring fra 2016 nå gir tillatelse til å bruke lys under åtejakt på jerv.

– Det er veldig bra, for det legger til rette for lisensjakta. Det er viktig at det kommer noen slike tiltak sånn at man på sikt kanskje kan slippe unna helikopterjakta. Det er på grensa til uetisk, å greve seg inn i hi og ta livet av valper. Ingen liker denne jobben, sier han.

Den drevne jegeren sier han noen ganger har fått dårlig samvittighet i etterkant av å ha skutt disse vakre dyrene. Men han angrer aldri.

– Når jeg treffer på reineiere som har mistet dyr ser man fortvilelsen i øynene på dem. Jeg har sett mange stygge bilder, sier han.

– Grei kjerring

Jakt er 61-åringens store hobby. Om dagen kjører han skolebuss, men når mørket siger på er han å finne øverst i Signaldalen i Parras.

– Jeg har en grei kjerring som synes det er greit at jeg nesten bor her.  Det er godtatt at jeg ikke er hjemme hver kveld, ler han.

De tre jervene skaut han 24.oktober, 2.desember og 13.januar. Nå er det bare ett dyr igjen å felle i hans sone.

– Vi satser selvfølgelig på å ta det også. Men det er en måned igjen og dyret kan jo bli skutt en annen plass også, sier han.

Viktig arbeid

Totalt i Troms er det 20 jerver i denne sesongens kvote. Dette fordelt på to soner.

Hittil er ni jerver felt, hvorav Bjørn Ronny Rognli har felt tre. Ingen i Troms har gjort det samme.

– Det er veldig bra! Målet for forvaltningen i flere år har vært å øke fellingsandelen under lisensjakta, forteller rovviltansvarlig i SNO i Troms, Thomas Holm Strømseth.

Han sier alle parter ønsker at fellingen skal gjøres gjennom vanlig jakt, og minst mulig gjennom ekstraordinære uttak som settes igang etter en vanlig jaktperiode.

– Både på landsbasis og i de fleste fylkene i Norge med et mål om ynglende jerv har bestanden ligget over målene i flere år. Derfor er det viktig å få den ned til det nivået som er politisk bestemt.

LYS: Bjørn Jonny Rognli og kamerat Yngve Rognli bruker lys under åtejakt. Foto: Privat