Styreleder i Komopp, John Karlsen, forteller at opplæringskontorets jobb er å følge opp lærlingene i offentlig sektor og rekruttere nye.

Å få flere av de inn i kommunene er en tanke de deler bl.a. med Regjeringen.

- Det vi nå har gjort et enstemmig styrevedtak på, er at alle de kommunene og medlemmene våre som klarer å skrive en kontrakt med en lærling innen 15. juni - får 25.000 kroner hos oss, sier Karlsen.

Han forteller at Komopp har fristet med bonusen en gang tidligere, og det resulterte i at flere signerte kontrakt med lærlinger.

- Vi regner med at det nå vil bli skrevet 80-90 kontrakter, noe som gjør at vi må ut med i overkant av 2.000.000 kroner - men dette er penger vi har. Regjeringen har økt lærlingetilskuddet to ganger bare i løpet av de to siste årene og det å føye pengene tilbake til våre medlemmer, synes vi er en veldig god måte å bruke pengene på, sier styrelederen.

- Utrolig viktig

Karlsen forteller at lærlinger ikke bare er ute i offentlig sektor for å lære.

- De er også med å produsere og gjøre en jobb i kommunen. Samtidig med at de nå får arbeidskraft og fagarbeidere i enden av dette, får de også penger - så det er en vinn-vinn situasjon jeg håper kommunene griper fatt i, sier han.

Og jo flere kontrakter som skrives - jo bedre.

- Skriver kommunene fire kontrakter, så har de en av lærlingene gratis ut året. Vi vet at det er fagarbeidere både innenfor barnehage, innenfor helse- og omsorg, IT og mange andre sektorer. Disse mangler - og vil mangle fremover, så det er utrolig viktig for kommunene, sier Karlsen.

- Alle kan bli bedre

Det ligger også en tanke bak fristen som er satt 15. juni.

- Da skal lærlingene, kommunene og alle ha dette klart når høsten kommer. Vi håper at både de som har tenkt å bli lærlinger, ansatte og politikere - alle ser dette, griper fatt i det og går til sin ordfører eller rådmann og sier at "nå må det skrives kontrakt". Det er det vi ønsker, sier Karlsen.

Han ønsker å legge til at kommunene allerede i dag er frempå.

- Mange kommuner i Troms er veldig flinke til å ta i mot lærlinger, blant annet Kåfjord, Skjervøy og ellers i Troms, men alle kan bli bedre. I dag har vi ca. 180 lærlinger på kontrakt i Komopp, hele tiden og på løpende kontrakt spredt rundt i fylket og vi ønsker enda flere. Dette er så viktig at vi ikke har satt noe tak, sier han.

Spredt er også opplæringskontorets ansatte.

- Dette fordi de skal ha kort vei til lærlingene og kunne følge de opp. Vi har ansatte både i Nord-Troms, Sør-Troms, Midt-Troms og Tromsø, alle steder i regionen for at vi skal kunne gjøre en best mulig jobb, avslutter Karlsen.