Det Kongelige Observatoriet i Greenwich, England, er en institusjon med historisk tyngde, og har siden grunnleggelsen i 1675 spilt en stor rolle i utviklingen av astronomi og navigasjon. Hvert år inviterer de fotografer fra hele verden til den store fotokonkurranse "Astronomy Photographer Of The Year", hvor de kårer årets astronomi-bilde.

Trang nåløye

I år ble 4.500 bilder sendt inn til konkurransen, og av dem ble 140 nominert. Hele tre fotografer i fra Nord-Troms er blant de utvalgte; Jan R. Olsen, Tommy Richardsen og Tor-Ivar Næss.

– Vi har mottatt flere spektakulære bilder enn noensinne, sier en talsperson for det Kongelige Observatioriet i en pressemelding.

Jan R. Olsen i fra Kåfjord tror naturforholdene er en av forklaringene bak at så mange fotografer i fra regionen er nominert.

– Vi bor i flotte omgivelser midt i nordlysbeltet. Og så har vi mange gode fotografer, sier Olsen.

Full klaff

Tor-Ivar Næss fra Nordreisa tok blinkskuddet på Kvænangsfjellet i oktober i fjor.

– Det klaffet bra med at det var et kraftig nordlysutbrudd den dagen. Det er ikke så mange av dem i løpet av en sesong, og når man har et aktivt liv med jobb og familie må man ha litt flaks for å komme seg ut akkurat når forholdene er som best, sier Næss.

Inspirerende

Næss har hatt fotografi som hobby de siste seks årene, og har brukt mye tid på å lære teknikk og å finne fine steder for nordlysfotografi.

– Det er en prestisjekonkurranse, hvor de aller beste fotografene i verden deltar. Å bli nominert inspirerer til å dra på lengre turer og utforske mer av det lokale landskapet,sier Næss.