De to kameratene Odin Svisdal (39) og Einar Edvardsen (37) skal de neste to ukene forsøke å gå fra lengst sør i Lyngsalpan og helt ut til Lyngstuva, ytterst mot havet.

– Det var en idé som dukket opp for ett års tid siden, sier Odin Svisdal, opprinnelig fra Oppdal i Sør-Trøndelag.

- Så har vi brukt tida fram til i dag på å planlegge. Det handler om ruta, mat, oppakning og slikt.

Les også: - Man blir så liten

Fjellene lokket

Turkamerat Edvardsen er opprinnelig fra Grøtfjord i Tromsø, men som Svidal bosatt på Skjervøy. Når vi treffer de to er det søndag formiddag, og transporten står utenfor Svisdals bolig og venter.

– Du. Jeg hadde nok vært mer spent om jeg visste hva jeg gikk til, slår Edvartsen fast.

- Jeg er jo glad i å gå i fjellet, men en slik tur har jeg ikke gjort.

Det har heller ikke makkeren, men Lyngsalpene har lokket helt siden han flyttet til Nord-Troms for over ti år siden.

– Det var jo fjellene her og naturen, totalpakka, som fikk meg til å søke nordover.

22 kilo

Svisdal har veid sekken. Ved avmarsj er det 22 kilo han hekter på ryggen.

– Man blir jo sånn gramjeger, vet du. Så det er ultralett, det meste. Telt, sekk, sovepose, klær. Veier nesten ingenting. Utfordringa er at vi må ha med oss 1-1,5 kilo mat per dag.

Med en turtid på vel 13 dager, blir det over tjue kilo bare i fòr.

- Det går jo ikke, så vi nå starter vi med mat for halve turen, og så fyller vi på når vi passerer Lyngseidet om ei uke, omtrent.

Rett opp

Turen starter ved Øvergård i Balsfjord. Derfra bærer det rett opp.

– Dagens etappe er ikke så lang, men dertil bratt, ler Svisdal.

– Vi får starte pent, da. Noen dager skal vi gå rundt ei mil, andre dager opp i to. Det mest krevende er at det går opp og ned hele tiden.

De understreker at det ikke er en topptur-tur.

– Vi håper å komme oss opp på Jæggevarre, men ellers så går vi langs fjellene. Det vil være krevende nok, det, smiler han.

Utfordrende

Om en slik tur er gjennomført før, vet han ikke.

– På ski vet jeg det er gjort, men til fots aner jeg ikke.

– Det blir en jomfrutur på mange vis, smiler Edvartsen.

Han tror de har mye å glede seg til underveis.

– Jeg tror dette blir utrolig utfordrende, men også veldig, veldig artig.