"To turglade jenter" er navnet på den populære instagramkontoen der Bente Viken og datteren Hjørdis (2) deler bilder fra turene sine. Det hele startet med at Bente selv fulgte flere turkontoer for å få inspirasjon til egne turer, og etter hvert kom hun på at dette var jo noe de også kunne gjøre.

– For meg faller det helt naturlig å dra ut og bruke naturen, så jeg hadde lyst å dele mine opplevelser, slik at andre også kanskje blir inspirert til å trekke mer ut, sier Bente.

Det er enkelt

– Det er mange som lever innenfor huset fire vegger når ettermiddagen og helga kommer, så jeg ville rett og slett vise hvor enkelt det kan gjøres. Man trenger ikke topp utstyr  - det kan være nok å ta kaffekanna i en plastpose og sette seg i fjæra. Det er virkelig ikke vanskelig å bruke ressursene vi har rett utenfor døra, legger hun til.

Bente selv er litt overrasket over at hun har fått så mye oppmerksomhet for bildene hun legger ut.

– Det er jo slik jeg har levd i alle år, og så får jeg nå høre at vårt liv er til inspirasjon for andre. Det er veldig stas, og jeg tenker at dersom bildene våre kan inspirere andre til å komme seg ut, har jeg virkelig oppnådd noe med den kontoen.

Henter overskudd

De to jentene er opprinnelig fra Nordreisa, men flyttet for halvannet år siden til Tromsø, der Bente studerer og Hjørdis går i barnehage. Når de skulle flytte til byen var det imidlertid viktig for dem at de bodde landlig til, og at de hadde turterreng i nærheten. Valget falt derfor på Kvaløya, og nå har de fjell og skog rett ovenfor huset, og bare et lite stykke å gå ned til fjæra.

– Det er i naturen jeg henter overskudd og energi, så det er jeg rett og slett avhengig av, sier den spreke mammaen

Selv har Bente fått turgleden inn med morsmelka, og er veldig glad for at foreldrene var flinke ti å ta søskenflokken med på ut på tur. Dette var en gave hun ville gi til sin egen datter også.

Har lyktes

– Vi lever i et travelt samfunn, der det forventes og kreves at man skal prestere på mange felt. Ute i naturen kan man bare være den man er, i det man har av tanker. Den roen og freden man finner ute er noe jeg ville videreføre til Hjørdis.

At hun har lyktes er det liten tvil om. Datteren, som fyller tre år i mai, har siden hun ble født vært glad i å være ute.

– Hun var ikke mange månedene da hun begynte å sprelle med beina og øynene lyste opp så snart jeg tok fram bæremeisen. Det er utrolig gøy å se at det allerede har gitt resultater, sier Bente.

– Koster ingenting

Til tross for en travel hverdag med studier og barnehage har ikke duoen problemer med å finne tid til å være ute i naturen. Bente forteller at når de er ute er datteren så rolig og avbalansert, blid og fornøyd - at det ofte er lettere å være ute enn inne.

– Hun er veldig nysgjerrig og vil gjerne prøve selv, både når det kommer ti bållaging og pølsesteking. Hun er en helt annen jente når vi er ute, forteller den stolte mammaen.

Begge trives best ute, og da er det ikke noe tiltak å komme seg ut på tur.

– Det krever litt planlegging eneste, men når man blir vant til den livsstilen går det av seg selv.

- Gjør det!

Bente avslutter med en oppfordring til de som sitter mye inne, men som gjerne vil bruke naturen mer.

– Gjør det. Det koster ingenting, og her i nord kan vil velge og vrake i plasser å være - vi er fryktelig priviligert med den fantastiske naturen vi har rundt oss. Små eller store barn er ingen hindring, så lenge de ikke fryser koser de seg.

– Man bør heller bruke naturen, enn å sysselsette barna med dataspill, iPad og TV. Ta dem med ut og gi dem muligheten til å utvikle seg og stimuleres i naturen - det er en av de største gavene vi kan gi barna våre.

KOSTER INGENTING: Bente oppfordrer alle som sitter hjemme og vil ut på tur til å bare gjøre det. – Det koster ingenting, sier hun. Foto: Privat
TIDLIG KRØKES: Hjørdis (2) vil gjerne prøve selv når hun er på tur med mamma - både bållaging og pølsesteking. Foto: Privat
TURGLAD: Hjørdis har helt siden hun bare var et par måneder gammel lyst opp når moren fant fram bæremeisen. Foto: Privat
RO: – Den roen og freden man finner ute ville jeg også videreføre til min egen datter, forteller Bente. Foto: Privat