Torleif Lyngstad er født i Birtavarre i Kåfjord og er lokalhistoriker. Han har tidligere publisert artikler og to bøker.

I desember 2015 ga han ut boka "Veien til Sverige - Om flukt fra Nord-Troms og Finnmark til Sverige under andre verdenskrig" og førstkommende torsdag vil han både fortelle om boka og signere eksemplarer i Haltis lokaler på Storslett.

Fagkonservator ved Nord-Troms museum BA, Lise Brekmoe, forteller at boka forteller en kjempespennende historie.

- Det er en veldig interessant bok, som er høyst relevant også for reisaværinger. Det var mange som flyktet over til svensk side herfra også. Boka er vel den første som går virkelig i dybden på dette temaet og som tar det for seg systematisk. I tillegg er det en kjempespennende historie, som har mye dramatikk i seg. Til tider var det på håret at det gikk, og at de ikke ble oppdaget, sier hun.

Over 4000 på flukt

Brekmoe forteller at historien om norske flyktninger under andre verdenskrig, er noe som godt kan trekkes mer fram i søkelyset.

- Det er noe som fortjener mer oppmerksomhet - både for de som klarte å rømme, men ikke minst alle de losene og de som risikerte livet for andre, slik at de kom seg i sikkerhet over grensen, sier hun.

Sverige var målet for nærmere 50.000 nordmenn som flyktet fra de tyske okkupantene i årene 1940–1945. Over 4000 av disse var fra Troms og Finnmark.

Flyktningene utsatte seg for store påkjenninger for å komme seg i sikkerhet, og ble ofte hjulpet av flyktningeloser, som i ettertid ikke har fått den anerkjennelsen de fortjente.

I boka beskriver Lyngstad også hvordan de norske flyktningene ble mottatt i Sverige.