Festivalen startet med et seminar om ull og spinning fredagskveld. Lørdag fortsatte festivalen med god stemning, seminar, høstmarked og rognbollesuppe. Dagen ble avsluttet med den årlige spinnekonkurransen.

- Har øvd hos bestemor

Vinnerne i barne- og ungdomsklassen i spinnekonkurransen syntes det var morsomt å delta. Levi Vangen (9) spant 7,80 meter, og stakk dermed av med seieren.

- Det var veldig artig å delta. Jeg har øvd hos bestemor, og jeg skal delta til neste år også, sier han.

Ingeborg Vendeberg (10) og Kaisa Vangen (10) fikk andre og tredje plass i konkurransen. Venninnene var veldig spente før start.

- Jeg synes det var litt skummelt, fordi det var så spennende, forteller Vangen.

Alle de tre vinnerne i barne- og ungdomsklassen fikk pengepremier. Vinneren fortalte til publikum at han ville bruke pengepremien på en brus, et kakestygge, og deretter skulle han dra hjem.

Bare kvinner

I år ble det en ren kvinnefinale i spinnekonkurransen for de voksne. Første premien var en rokk sponset av Norges Husflidslag. Klara Nyvoll fra Birtavarre fikk andre plass i voksenklassen. Nyvoll er glad for at hun ikke vant konkurransen.

- Jeg har to rokker hjemme, så jeg har ikke plass til flere, sier hun.

Nyvoll har vært med tidligere år, men til neste år skal hun ikke delta.

- Dette er siste gang jeg skal delta i spinnekonkurransen, selv om det var kjempe artig å være med.

Meldte seg på i siste liten

Vinneren i hovedkonkurransen ble Ella Haldorsen fra Storslett. Hun meldte seg først på konkurransen bare noen timer før den startet.

- Jeg hørte at det var få deltakere, derfor meldte jeg og noen flere oss på likevel. Jeg hadde ikke trodd at jeg skulle vinne, så det var veldig morsomt, sier hun.

Haldorsen har en stor interesse for ull og håndarbeid med garn.

- Jeg spinner ofte hjemme. Det er viktig å ta vare på gamle tradisjoner og føre de videre.

Spinnvill Rokkefestival er et samarbeid mellom husflidlagene i Kåfjord, Kåfjord frivillighetsentral, Kåfjord kommune og Norges Husflidslag.

- Framtida ligger i ungdommen

Tove Haugerudbråten fra Olderdalen husflidslag, Ragna Helene Pedersen fra Birtavarre husflidslag, og Aud Karin Furuseth fra Manndalen husflidslag var med og arrangerte årets Rokkefestival.

Haugerudbråten forteller at husflidslagene i Kåfjord har et godt samarbeid.

- Husflidslagene i Kåfjord har et godt samarbeid. Vi treffer hverandre ofte over en kaffekopp med håndarbeidet vårt, sier hun.

Seminar i spinning og behandling av ull

Fredag og lørdag var det seminar om spinning og behandling av ull. Det var også en «rokkedoktor» på festivalen, Ola Jan Knutsen. Han tok i mot gamle rokker til reparasjon.

- Annemor Sundbø holdt seminar i spinning og behandling av ull fredag og lørdag. Det var tretti deltakere. Sundbø er utrolig flink, så det var et veldig lærerikt seminar, forteller Haugerudbråten.

Vil føre tradisjonen videre

Pedersen mener det er viktig å føre tradisjonen med spinning og håndarbeid videre.

- Vi prøver å føre tradisjonen videre til ungdommen i Kåfjord. Vi har arrangert spinnekurs, men det har dessverre ikke vært så god respons på dem, forteller Pedersen.

- Framtida til spinning ligger i ungdommen, avslutter Haugerudbråten.

Klara Nyvoll og Ella Haldorsen fikk andre og første plass i hovedkonkurransen. Foto: Siri Bergset Elvestad