”Kalenderpikene – Mer naken enn naken” er en kalender med bilder som viser vakre kvinner uten hår. Det viser seg at de fleste kvinner velger å skjule at de er hårløse, og det ville initiativtakeren, Liv Karin Antonsen, gjøre noe med.

- Jeg kan bidra!

Løvoll leste om prosjektet til Antonsen, i avisa Nordlys. Hun ønsket å komme i kontakt med kvinner uten hår for lage en kalender. Løvoll lider av hårssykdommen Alopecia, som hun fikk da hun var ung.

- Det første jeg tenkte var ”Jeg kan bidra!”. Jeg har vært hårløs i flere år og er vant med å gå uten tildekt hode.  For meg er det ikke et problem, forteller Løvoll.

Hun tok deretter kontakt med Andersen, som hun kjente litt fra før, og sa at hun var med. En septemberdag reiste hun for egen lomme til Bodø for å gi sitt bidrag til kalenderen.

- Liv Karin Antonsen ble veldig glad da jeg tok kontakt. Hun ønsket i alt tolv damer som kunne pryde en kalendermåned hver. Vi ble stylet og sminket i en frisørsalong og jeg fikk plukke ut antrekket selv, fortsetter Line Løvoll.

Trygg på seg selv

Bildene ble tatt i et nedlagt meieri i Bodø av den proffe fotografen Brynjar Stabell Erdahl og hans team. Løvoll beskriver omgivelsene som rå, men hun er en dame som er trygg på seg selv. I tillegg møtte hun mange andre flotte damer i samme situasjon.

- Det var litt rart i begynnelsen. Jeg tror ikke jeg skjønte helt hva jeg hadde begitt meg ut på. Lokalet var stort og kaldt, så omgivelsene var ganske råe. Det å bli tatt bilder av på profesjonelt var uvant, sier den tøffe kvinnen.

Ikke alle kvinnene som var like vante og trygge med å vise seg fram på denne måten.

- Noen av kvinnene hadde ikke vist seg slik tidligere, og navnet ”Kalenderpikene – mer naken enn naken” er en god beskrivelse. Jeg beundrer virkelig de damene som stilte opp til tross for dette, legger hun til.

Vakker uansett

- Jeg valgte å bidra til dette for å vise at skjønnhet er mer enn det hysteriske skjønnhetsidealet som finnes i dag. Kvinner uten hår er langt fra det antatte idealet, men vakker uansett. Det må finnes en bredde i samfunnet for hva som er vakkert, forteller Løvoll.

Line Løvoll forteller en historie hun fikk vite i etterkant av kalenderutgivelsen. En kvinne hadde blitt diagnostisert med kreft og kreftbehandlingen førte til hårtap. Hennes barn ønsket ikke at moren skulle vise seg offentlig uten parykk, og moren tok hensyn til barnet. Da kalenderen kom og barnet så at var flere som var lik moren, førte det til at barnet aksepterte morens ønske.

- Slik gjør inntrykk. Kalenderen kan bidra til at flere velger å stå fram, men også for at partnere og barn ser at det er flere i samme situasjon. Det er uansett viktig å vise at vi finnes, legger hun til.

Mange gode tilbakemeldinger

Tilbakemeldingene i etterkant av bildene har ikke latt vente på seg.

- De kalenderne jeg hadde selv solgte jeg med en gang til venner og familie. Da kalender-saken ble vist på NRK, synes barna det var utrolig morsomt å se mamma på TV. Jeg har fått utrolig mange gode tilbakemeldinger fra både kjente og ukjente, forteller Løvoll.

Alle inntektene av ”Kalenderpikene – Mer naken enn naken” går til kreftforskning. Liv Kari Antonsen har også holdt flere foredrag i forbindelse med prosjektet og hun ble nominert til ”Årets medmenneske” av magasinet KK. Kalenderen er å få kjøpt på Lofoten Kulturhus sine hjemmesider.

Bildene ble tatt et nedlagt meieri i Bodø. Foto: Brynjar Stabell Erdahl