Den lokale kulturmønstringen skal etter planen gjennomføres på Kulturhuset førstkommende helg, men så langt har bare tre stykker meldt seg på.

Arrangøren vurderer nå å avlyse det som i en årrekke har vært en arena for barn- og unge og presentere et bredt spekter av kunst og kulturutrykk.

- Vi tar en endelig avgjørelse på onsdag, men det ser veldig - veldig dårlig ut. Vi skal se om vi kan finne på noe alternativt, sier kulturskoleleder Dag Øivind Thingstad.

Gradvis frafall

Thingstad forteller at det er første gang arrangementet kan vise til så dårlig oppslutning.

- Det har gradvis gått nedover og nedover. Det er et spørsmål om det kanskje er det å stå og spille for masse folk og en jury som virker inn på noen. Jeg vet ikke helt, sier han.

Thingstad forteller at arrangementet har blitt promotert både på skolene og i sosiale medier.

Selv har han også gjort sitt for å informere elevene sine muntlig på kulturskolen - men til ingen nytte.

- Man kan liksom ikke tvinge ungene til å melde seg på heller. Nå må vi bare sette oss ned å se på hva vi kan gjøre alternativt, eventuelt i form av en konsert, sier han.

Alle kan være med

Kulturskolelederen mener forholdene ligger til rette for at interessen for arrangementet burde vært større blant unge på Skjervøy.

- Vi har jo masse unger på kulturskolen, så det er ikke der det ligger. Folk tror kanskje dette er kun for kulturskolen, men det er det altså ikke. Alle kan være med på UKM, sier han.

Med så få påmeldte er han redd for at det kan gå mot en fattig kulturhelg på Skjervøy.

- Vi får heller komme sterkere tilbake ved en senere anledning, sier han.

Trøkk i Storfjord

Men i Storfjord, har UKM som alltid imponerende tall å vise til.

I år er det 157 påmeldte på kulturmønstringen. Dette igjen er fordelt på 54 innslag hvor 37 er på scenen og 17 av de er kunstverk.

- Vi har også 32 ungdomsarrangører med som utgjør scene, backstage, media, kunstmontører, sminkører og alt dette. I spissen for alt har vi et ungdomsarrangørteam på fem jenter som har gjort en mye større jobb i år enn tidligere med å være med på arrangementet som nå er mer ungdomsstyrt, sier Maria Figenschau i UKM Storfjord.

Nytt team

Figenschau forteller at teamet er helt nytt og at det har vært spennende å se hvordan dette fungerer i praksis.

- Men de har gjort en bra innsats og enda bedre blir det når vi tar dette læringsåret med oss og fortsetter. Vi har kunnet overlatt veldig mye til dem, sier hun.

Figenschau forteller at UKM i Storfjord er godt etablert.

- Vi har hatt det i veldig mange år og har hatt en stabil gjeng med ansatte også som har deltatt hvert år, slik at vi har hatt liten utskiftning. Det er mye rutiner, men samtidig så er det mye nye deltakere hvert år og man må jo liksom ta stilling til en del nye ting hvert år, men forberedelsene har gått bra, sier hun.

Ingen kake

UKM fyller i år 30 år, men Figenschau forteller at det ikke er bakt inn noen planer om å gjøre noe større ut av dette i Storfjord.

- Ikke annet enn at vi satser på tidenes forestilling selvsagt. Vi kommer nok til å nevne det fra scenen og sånt, men vi kommer nok ikke til å stille med kake, ler hun.

Første gang Storfjord arrangerte et eget arrangement var i 2002.

De to foregående årene samarbeidet kommunen med Kåfjord og stilte med deltakere under en felles mønstring.

KULTURSKOLELEDER: Dag Øivind Thingstad har ikke noe godt svar på hvorfor interessen har dalt år for år. Arkivfoto.