Er du interessert i å tette noen hull i bokhylla bør du med andre ord gripe sjansen.

Over tusen bøker av de ulike årgangene fra 1978 til 2013 skal bort, før museet flytter inn i nye lokaler.

- Vi har også en del "eks"-bibliotekbøker som skal ut siden vi nå skal samlokaliseres med Nordreisa folkebibliotek, forteller konservator ved Nord-Troms museum, Lise Brekmoe.

Hun forteller at tilbudet allerede har gått ut til sykehjemmene i regionen, samt kommunene.

- Sonjatun har allerede vært å hentet bøker, sier hun.

Historierik

Og årbøkene er proppfulle av historier i følge Brekmoe.

- Det er kjempemye interessant, med masse flotte artikler som dekker nær sagt alt mulig rart av vår historie. Man kan lære mye nytt om regionen med å lese de, sier hun.

De har naturlig nok mest historiske tekster, men inneholder også en god del skjønnlitterær skriving, folkeminner og hvordan livet var før i tiden - illustrert med masse flotte bilder.

- De siste årene har det vært mye tematisk, men dette er relativt nytt. I år omhandlet boka evakueringen og markeringen av den, sier Brekmoe.

Vær kjapp

Hun forteller at hun selv er en flittig leser av bøkene.

- Det er mye informasjon som ikke er tilgjengelig andre plasser og som man kan få tak i, om enkeltpersoner, om fartøy, gårdshistorier med mer. Vi kommer jo ikke fra en region der det er gitt ut veldig mye litteratur. Vi har noe, men dette er en helt unik kilde, sier hun.

Boka er gitt ut av Nord-Troms historielag og det er sammen med de at museet har tatt avgjørelsen om at bøkene bør komme folket til gode.

- Bøkene kan hvem som helst komme å hente og man kan ta så mange eksemplarer man vil ha, sier Brekmoe.

Noen av de er det bare 10-15 eksemplarer igjen av, så her gjelder det å være først til mølla.

- Folk kan komme innom fra mandag 9. mars i kontortiden vår. For folk som har jobb, har vi også utvidet åpningstiden onsdag og torsdag frem til halv seks, sier hun.