Mange ungdommer skal i løpet av pinsehelgen og neste helg konfirmere seg i Nordreisa. Konfirmasjonsgudstjenesten avholdes både på Storslett og i Rotsund. Karine Ringstad og Sander Josefsen er veldig spente i forkant.

- Jeg er mest nervøs for overhøringen. At jeg får jernteppe og glemmer hva jeg skal si, sier Sander Josefsen.

Karine Ringstad er enig med vennen og sier hun har blandete følelser.

- Jeg har litt blandete følelser, både gleder meg og gruer meg litt. Jeg tenker på takketalen jeg skal holde i selskapet etterpå, når det så mange gjester til stede, forteller Ringstad.

- Tradisjon i familien

Grunnen til at de har valgt å konfirmere seg er ulike, men alle sammen er klare på at dette er et valg de har tatt selv. Bjørg Ina Sandøy konfirmeres i Rotsund kapell om siste helgen i mai.

- Jeg er personlig kristen og har alltid tenkt at jeg skulle konfirmere meg, så det bestemte jeg for lenge siden, sier Bjørg Ina Sandøy.

For Josefsen er det å konfirmere seg en tradisjon som ligger i familien.

- Jeg gjør det fordi det er en tradisjon i familien. Mamma og pappa har gjort det, og da vil jeg også gjøre det, sier Josefsen.

Også Karine Ringstad er konfirmasjon en del av familietradisjonene.

- Jeg er ikke personlig kristen, men jeg tror litt på Gud og gjør det fordi det er en tradisjon i familien. Jeg gleder meg til å samle familien og ha et stort selskap. Om noen gjør det bare på grunn av pengene og gavene, så synes jeg ikke man burde konfirmere seg i kirka, men kanskje heller velge borgelig konfirmasjon, sier Ringstad.

De voksnes rekker

Ungdommene har gjort seg opp noen tanker om det hvordan det skal bli å tre inn i de voksnes rekker.

- Helt ærlig tror jeg ikke at det blir store forskjellen etter at man er konfirmert, sier Sandøy.

- Jeg tror at man kanskje får litt mer tillit hos foreldrene og får bestemme mer over seg selv, håper Sander Josefsen.

Karine Ringstad har ikke bare lært om kristendommen generelt i løpet av konfirmasjonsundervisninga.

- Jeg har lært å ta mine egne valg og stå for det, og ikke bare la andre bestemme ting over meg, avslutter Ringstad.

Rekordmange konfirmanter

- Det er et rekordår i år med 70 konfirmanter i Nordreisa, det kan sokneprest i Nordreisa, Bjørn Ivar Hammervold, fortelle. Det er ikke bare i år at det er mange som velger å konfirmere seg, men det har alltid være en høy prosentandel i Nord-Troms som har valgt å konfirmere seg i kirka.

Flere i distriktene

- Vi har lurt på hva årsaken kan være, og kommet fram til at 2000-kullet med millenniumsbarna er stort, sier Hammervold.

I år blir det to dager med tre konfirmasjonsgudstjenester på Storslett, og en i Rotsund kapell. Han legger til at ute i distriktene er det en mye høyere andel enn i byene.

- Dette har nok noe å gjøre med den konservative holdningen som er her til tro og livssyn. Men her er bredden av ungdomsskullet er engasjerte i konfirmasjonsopplæringen,  det er et tilbud for alle typer ungdommer, forteller soknepresten.

- Ikke en overgangsrite

- Det som er viktig for oss er å gi de unge kunnskap om den kristne troen, men samtidig skal det være trivelig å gå til konfirmasjon. Derfor har vi en klubb med sosialt samvær og festlige aktiviteter, forteller Hammervold.

Han tror at mange velger å konfirmere seg som en del av tradisjonene, men også at mange vil bekrefte dåpen de fikk av sine foreldre.

- Konfirmasjonen er ikke lengre en overgangsrite, før var det slik at du hadde gått over i de voksnens rekker etter konfirmasjonen. Nå er de fortsatt skoleelever, men de er i ferd med å gå i voksen verden, konstaterer soknepresten.

Fra en konfirmasjonsprosesjon på Skjervøy. Foto: Arkiv
- Konfirmasjonen er ikke lengre en overgangsrite, før var det slik at du hadde gått over i de voksnens rekker etter konfirmasjonen. Foto: Arkiv