Den nordnorske matfestivalen SMAK arrangeres i Tromsø 18. til 19. september, opplyser Nordnorsk Matfestival på deres nettsider.

– SMAK nordnorsk matfestival vil invitere ti småskala matprodusenter til gratis standplass under årets festival, sier seniorrådgiver Marit Gåre hos Fylkesmannen i Troms og prosjektleder Natalie Robertsen i SMAK nordnorsk matfestival.

Smaksfestivalen er blitt større enn noensinne og nå skal de rydde plass til ti småskalaprodusenter fra Finnmark, Troms og Nordland.

– Disse skal samles i et eget telt under konseptet ”SMAKen av Nord-Norge”. Deltakelsen er gratis, og er et tilbud til de mindre matprodusentene som ellers ikke ville ha økonomi til å delta som utstillere under festivalen, sier prosjektleder Natalie Robertsen i SMAK nordnorsk matfestival, til smaksfest.no.

Økologiske varer

SMAK nordnorsk matfestival ønsker å vise fram det beste Nord-Norge har å by på av gode smaker og mat.

– De store produsentene finnes allerede i butikkhyllene, men dette er et tilbud til de minste matprodusentene. Her får de sjansen til å vise seg fram for over 50.000 publikummere og ikke minst innkjøpere, sier Robertsen.

Internasjonal matregion

«SMAKen av Nord-Norge» er finansiert av fylkesmannen i Troms. Bakgrunnen er fylkesmannens egen matstrategi der en ønsker Nord-Norge som en egen internasjonal anerkjent matregion, skriver smakprat.no.

– Vi har fantastiske råvarer og gode naturgitte forutsetninger for å produsere mat. Den arktiske naturen gir færre sykdommer og den lange lyse sommeren gir for eksempel mindre bitterstoffer i bær og grønnsaker. Vi ønsker å mobilisere og styrke de lokale matprodusentene. SMAK nordnorsk matfestival er en ypperlig arena for å komme i direkte dialog med kundene, i tillegg til nettverksbygging, sier seniorrådgiver Marit Gåre hos Fylkesmannen i Troms.

Vil du delta?

Små matbedrifter med færre enn fem ansatte kan søke om gratis deltakere. Råvarene må være lokale og være produsert lokalt, og økologiske produkter blir prioritert. Det velges ut tre produsenter fra Finnmark, tre fra Nordland og fire fra Troms.

De ti utvalgte småbedriftene kan stå i samme telt, og en kokk vil sette sammen småretter av råvarene deres.

Les mer på smaksfest.no