Dette skoleåret skal Maien Gaup Sandberg (18) fra Tromsø, Elle-Mari Dunfjell Oskal (19) fra Kautokeino, Lisa Kaisa Skoglund Vesterheim (19) fra Karasjok og Elle-Káre Somby (21) fra Tana arbeide som samiske veivisere.

- Jeg ønsker dere som skal bli nye veivisere lykke til med arbeidet. Dere har en spennende og lærerik tid foran dere, sa statssekretær Anne Karin Olli til regjeringen.no, da hun presenterte de nye samiske veivisere under Márkumeannu-festivalen i Evenes i Nordland den 24. juli.

Samisk kultur og samfunn

Veiviserordningen er basert på at samisk ungdom skal formidle kunnskap om samisk hverdag og kultur. Veiviserne reiser i Norge og informerer skoler og andre arenaer om samisk kultur og samfunnsforhold. De besøker i hovedsak videregående skoler, men også blant annet studenter ved lærerutdanningene.

De samiske veiviserne får opplæring ved Samisk høgskole i Kautekeino før de reiser rundt i landet og formidler kunnskap. Ordningen administreres av Samisk høgskole i samarbeid med Kommunal- og moderniseringsdepartementet.