Den mest kjente samiske poeten gjennom tidene, Nils Aslak Valkepää, ville i år fylt 70 år. Det Samiske Nasjonalteateret Beaivvás har reist på turne gjennom Finland til Norge med Valkepääs eneste teaterstykke. Turneen avsluttes i Tokyo.

Tirsdag fikk folk i Nordreisa oppleve teaterstykket, Ridn`oaivi ja nieguid oaidni,/Den Rimhårede og Drømmeseeren.

Viktig budskap

Stykket handler om en reindriftssame som følger flokken sin. Han slår leir og legger seg for å sove. I drømme kommer en gammel mann med rimfarget hår til.

I løpet av stykket innser drømmeseeren noe veldig viktig, mennesket må aldri glemme at han bare er en liten del av naturen, livet og universet.

Over en times tid fikk publikum oppleve Valkepääs tekster, filosofi, poesi og musikk. Stykket ble regissert av Haukur J. Gunnarsson, framført på samisk og tekstet på norsk.

Valkepää reiste flere ganger til Japan for å opptre. Her skrev han stykket om den rimhårede som er inspirert av tradisjonell samisk joik og japansk noh-teater. I 2001 sendte Valkepäa et postkort hvor det sto at han ønsket å kontakte Beaivvás angående stykket han hadde skrevet. Kortet ble stemplet samme dag som Valkepää døde.

Naturnær følelse

Kirsti Hansen-Krone var en av dem som hadde tatt turen til samfunnshuset på tirsdag. Hun har lest flere av tekstene til Valkepää, og sier både de og teaterstykket gir en veldig naturnær følelse.

- Det er veldig poetisk. Jeg fikk lyst til å være oppe på vidda når jeg så stykket, sier hun.

Hun synes det er gøy at et så profesjonelt teater kommer til Nordreisa for å opptre.

RIMHÅREDE: Den rimhårede kommer til drømmeseeren når han har sovnet. Foto: Johanne P. Elvestad