Oppe i Gapherus i Reisadalen forbereder de seg til helgas jakt. Det begynner å mørkne, men et bål lyser opp i snøværet som plutselig kom. Hundene merker at de begynner å bli kalde.

- Vi har ikke fått noe i dag. I dette været ligger haren stille. Man kan gå rett forbi og ikke oppdage den, sier jeger Tommy Enger fra Aurskog Jeger & Fisk.

På Østlandet er harejakt vanlig. Men i Nord-Troms er det få som driver på med denne typen jakt. Derfor har lokale jegere fra Reisadalen fått Enger oppover. For å lære folk i Nordreisa om jakta. For å videreføre tradisjonen.

- I helga skal vi først og fremst lære de yngre hvordan man jakter hare med drivende hunder. Dette fordi vi vil skape et hundemiljø i Nordreisa, og vise at man kan bruke hund i flere typer jakt enn i elgjakt, sier jeger Ole Nils Ailo Siri.

Nå har han omkring 18-20 påmeldte til helgas arrangement som han har kalt "Reisaharen".

- Nest best

Vi varmer oss rundt bålet. Ailo forteller at de eldre stortsett ikke er villige til å jakte hare. Heller ikke rev.

- De ser liksom ikke nytten i det. Men hvis man ikke gjør det blir det mer av annet vilt. Og jakta for rev nyttegjør jo for sauenæringen, så mange lam som reven tar, sier han.

- Kan man spise harekjøtt?

- Åå jada. Det er nest best etter reinkjøtt, smiler han.

Med i skogen denne dagen er 14 år gamle Caroline Siri Fyhn fra Rotsund. Sammen med moren Anne Merete skal de være med på helgas jakt. Caroline har akkurat bestått jegerprøven og gleder seg veldig til helga.

- Det er spennende å få være med. Min første jakttur var da jeg var med mamma på elgjakt i høst. Jeg synes det er viktig at man tenker over hvor maten kommer i fra. At den ikke kommer rett i fra butikken, sier hun.

Mye bålkos

Jegerne virker ikke spesielt slitne etter tirsdagens jakt. De forteller at harejakt er fint for nybegynnere. Det blir mye kos rundt bålet og derfor kan de uten våpen fint være med. Man trenger ikke være spesielt stille.

- Det er lett å komme i gang. Man slipper hunden og setter seg med bålet. Når losen går, følger man lyden, forteller Ailo.

Enger sier at den tålmodige harejeger også er den beste jegeren.

- Man må la hundene gjøre jobben.

Les mer i papirutgaven torsdag!