Protest mot dispensasjonen fra kystsoneplanen - ny havbrukslokalitet ved Ullsnes

Den 07.03.2016. dumpet det et brev ned i vår postkasse fra lyngen kommune, hvor man ber om innspill til en dispensasjonsbehandling, med svarfrist innen 23 mars 2016.

Vedtak (sitat):

"Lerøy Aurora har søkt dispensasjon fra kystsoneplanen for Tromsøregionen, vedtatt av Lyngen kommunestyre 09.09.2015 - sak 49/15, for produksjon av anadrom fisk og tang/tare".

Kort klagefrist

For det første er det brukt lang tid på å få ut denne informasjonen til de dette angår - nesten 7 måneder. I tillegg har brevet datert 19.02.2016 brukt usedvanlig lang tid på å nå fram til mottaker - 17 dager. Når en så skal sette seg inn i saken, innhente informasjon og skrive et svar, er klagefristen svært kort (protesten ble postlagt 29.04.2016).

  • Når en vet at Lyngen er et vernet landskapsområde - som det heter "unikt i nasjonal sammenheng", vil et anlegg på 0,21 km2 (dvs. hvis anlegget er 200 meter bredt, vil det være over 1 km langt) være et stort inngrep i landskapsområdet.

  • Det går laksetrekk nesten helt inn til land - akkurat der anlegget skal legges. Dette vil gi problemer med lakselus og forsøpling ved foring. "Rømming" er også et velkjent problem innen oppdrett. Dette vil få konsekvenser for bl.a. Jægervatn og Breivikelva.

  • Det drives bl.a. sportsfiske fra land, noe det vil bli slutt på.

  • Når en ser konsekvensene for de berørte eiendommene og da spesielt for Ullsnes Gård, vil verdisenkningen være stor.

  • Det vil gå ut over muligheten for adgang til havet (en del av forankringene til anlegget legges foran naustet).

  • Ikke bare anlegget i seg selv, men også ferdselsforbudet (100-200 meter rundt anlegget) vil sperre for adgang til havet.

  • Fiskemulighetene vil bli begrensa.

  • Framtidig satsing på turistvirksomhet vil bli sterkt rammet.

  • Anlegget vil ligge nærmest land i nordenden utenfor Ullsnes Gård - rett utenfor stuevinduene. Visuelt er dette en katastrofe.

  • I tillegg vil man bli plaget av støy fra anlegget.

  • Vann, avløp, strøm og telenett blir sansynligvis lagt over eiendommen.

  • Det er heller ikke vanskelig å forestille seg at de etterhvert vil føre opp bygningsmasse med tilhørende vei, noe som vil være helt uakseptabelt.

Man kan jo spørre seg hvorfor vi ikke har hørt noe om denne saken tidligere. For noen år siden ble det lagt strømkabel på eiendommen med tilhørende trafo-stasjon. Kabelen ble lagt uten at vi ble varslet på forhånd. Da vi spurte hvorfor de la kabelen, var svaret at det var til veibelysning. Nå forstår vi at kabelen ble lagt i forbindelse med det kommende havbruksanlegget.

Pengesterk nok

Det har vært fortielse og tåkelegging, ja - til og med baksnakkelse. Kansje det er lettere å få aksept blant folk, bare man baksnakker noen lenge nok.

Er man bare stor og pengesterk nok, så betyr det ikke så mye om de kjører over noen "vanlige" folk. De kan jo skilte med 7 skarve arbeidsplasser og millioner i inntekt, så da er det vel bare å legge seg flat.

Arne Luther har helt rett i sin kritikk av oppdrettsnøringen og politikernes ettergivenhet.

I ULLSFJORD: Her er anlegget planlagt lokalisert.