Kloke hoder har funnet ut at Høgskolen i Oslo og Akershus Skal hete OsloMet når skolen får universitetsstatus, og Kunnskapsdepartementet godkjenner navnet. Lærestedets rektor følger opp og vil ikke lenger stille krav om norskspråklig kompetanse ved ansettelse i undervisnings- og forskerstillinger. De kloke hodene som fant på det engelsklingende navnet, samt rektor, bør sendes på gangen med beskjed om å skamme seg og tenke seg om, tenke seg grundig om. Språket vårt er den norskeste av norske verdier. Språket er vår identitet, hvem vi er og vårt kommunikasjonsmiddel. Det er ikke bare spørsmål om å gjøre seg noenlunde forstått, det dreier seg om mye mer.

Språket vårt er i fare! Språkrådet publiserte nylig en tilstandsrapport om språksituasjonen i Norge. Rapporten gir grunnlag for å rope varsko. Norsk språk er under sterkt press. Engelsk fortrenger norsk som undervisningsfag i enkelte studier og fag. Noen steder er det en overhengende fare for at norsk går helt ut som fagspråk. På enkelte arbeidsplasser kan de ansatte ikke kommunisere på ett, felles språk; dette medfører en sikkerhetsrisiko. Mange viktige standarder i næringslivet er ikke oversatt til norsk.

Signalene fra den tidligere Høgskolen i Oslo og Akershus, nå altså OsloMet, gir grunnlag for bekymring. Mens Språkrådet betimelig påpeker faren ved at det norskspråklige fortrenges, går en av våre høyere undervisningsinstitusjoner i bresjen for å svekke norsk språk og gjøre seg mer fremmedspråklig.

Er det på tide å lovfeste en hovedregel om at undervisningen i Norge skal være norskspråklig? Så vil det alltid være grunnlag for unntagelser og dispensasjoner, men en hovedregel understreker fastheten i at norskspråklig undervisning og forskning er det grunnleggende. I det minste bør Kunnskapsdepartementet gi klar beskjed til landets universiteter og høyskoler om at norskspråklig undervisning skal prioriteres. Kunnskapsdepartementet bør også sørge for at utdanningsinstitusjonene våre bærer norske navn. Det er pinlig at departementet har godkjent det engelsklingende OsloMet.

Vi har en kultur og verdier å ta vare på; det er ingen grunn til å innføre engelskklingende navn og la husmannsånden styre. Tidligere statsminister Gro Harlem Brundtland sa det: Det er typisk norsk å være god.

Trond Vernegg, Riksmålsforbundets formann.