Elevene er kritiske til regelendringen. Men det er bra at reglene strammes inn.

Fram til 2009 var det lokale regler for fravær. Det varierte fra ti prosent til 20 prosent. Fram til 2009 opererte flere skoler med en lokal fraværsgrense på ti, 15 eller 20 prosent, men den lokale fraværsgrensen ble opphevet av daværende kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV).

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) vil at elevene skal få litt strengere regler å forholde seg til. Det er elever og elevorganisasjonene kritiske til. En del av skepsisen er trolig basert på misforståelser.

Kunnskapsministeren skrev i et leserbrev i Aftenposten i forrige uke at regelendringen vil ha flere unntak. Er du syk, er hos legen eller hos psykolog, gjelder ikke grensa på ti prosent. Det samme gjelder politisk arbeid, elevarbeid, velferdsgrunner, som for eksempel bryllup eller jubileer, deltakelse i nasjonale mesterskap, deltakelse i frivillig arbeid, ansvar for egne barn, ansvar for småsøsken og så videre.

Kunnskapsministeren vil ha vekk udokumentert og unødvendig fravær. Han vil bruke karakterene til å tvinge elevene til å gå på skolen.

Den videregående skolen skal forberede elevene på yrkeslivet og videre studier. I arbeidslivet er det å møte på jobb en nødvendighet om du ønsker å beholde jobben. Derfor er det viktig at elevene tidlig lærer å forholde seg til arbeidslivets spilleregler. Skolen må ikke bli et friområde der andre regler gjelder.

En annen skolesak debatteres i mange kommuner. Bør skolen være leksefri? Her bør endringer vurderes. Skolen, ikke hjemmet, bør ha ansvaret for opplæringen av elevene. Konsekvensen av dette standpunktet er at det må bli færre fridager. Skoleåret avbrytes altfor ofte av lange ferier og høytider, nå sist vinterferien.