I flere år lå Kåfjord Bondelag nede. Først i fjor slo noen unge bondeknoller seg sammen, og restartet laget. Det må kunne sies å være en suksess. Noen få måneder etter starten er laget kåret til landets beste. Kåringa kom overraskende på en gjeng bønder som egentlig ”bare” skulle få fart på laget sitt igjen.

Bakgrunnen er at styrets flertall består av unge kvinner, at de har et godt samarbeid med lokalmiljøet og at de har doblet medlemstallet siden i fjor. Laget har også hatt åpne gårder gjennom året, og vist stort engasjement i viktige saker, som skredsikring.

Med dette som bakgrunn har altså Norges Bondelag valgt å kåre bondelaget i Kåfjord som landets beste. Det handler altså ikke om målbar produktivitet i antall dyr og liter melk, men om aktivitet og synlighet. I så måte blir Kåfjord Bondelag en foregangsorganisasjon for resten av regionen.

Det er ikke alt for ofte at lokale organisasjoner i Nord-Troms når gjennom på nasjonalt nivå. Lavt folketall gjør at man tidvis drukner i mengden. Derfor er det vel verdt å feire og gratulere bøndene i Kåfjord med det de har utrettet. Å doble medlemstallet er ikke voldsomt i størrelse, men det er betydlige i kraft og styrke.

Og det gir forhåpentligvis en god porsjon med indre kraft og selvtillit. Bøndene i Kåfjord later  alle fall ikke til å stå med lua i hånada med håp om at noe skal lande nedi den. Tvert om har de altså vist at de har kraft i røsten, og de har gjort seg synlig.

Dette er naturligvis viktig med tanke på å nå egne mål, og i forhold til å bidra til samfunnsdebattene, men det er også viktig med tanke på rekrutteringa til næringa. Bondeyrket trenger å vise seg fram. Det trenger å vise at også unge mennesker i dag våger å satse på landbruk. I alt for lang tid har landbruket i regionen vært på retur. Å få en opptur som dette gjorde godt for humøret på så mange vis.

Håpet er et lokallagsleder Torstein Jenssen og hans kompanjonger fortsetter å spre yrkesstolthet og framtidstro. Landbruk har vært en pilar i regionen og vi trenger at den blir det igjen. For å lykkes med det, må vi har rekrutter og de kommer først når andre viser at det er ei næring det går an å satse på og i.