Med stortingsvalg ett år unna, viser en fersk NRK-gallup at vi ville fått regjeringsskifte dersom det hadde vært valg i dag.

Selv om Høyre suser fram med 2,7 prosentpoeng siste måneden, til 24,2 totalt, vil det borgerlige flertallet likevel glippe fordi Venstre havner under sperregrensen og Frp taper 1,2 prosentpoeng.

Man har selvsagt ingen garanti for at dette står seg, da SV også balanserer rundt sperregrensen. Denne målingen er de bare 0,2 prosentpoeng over, så mye kan fortsatt skje. Også er det selvsagt et vesentlig spørsmål om hvorvidt KrF velger å inngå i et samarbeid med Arbeiderpartiet? Det er noen åpenbare skjær i sjøen, hvis så skulle skje, men samtalene mellom Støre og Knut Arild Hareide er i alle fall i gang.

KrF har i en årrekke vært forlovet med Høyre, og utenomekteskapelige aktiviteter var lenge ikke engang vurdert. At Frp har blitt med i et regjeringssamarbeid, har imidlertid dempet følelsene KrF måtte ha for Høyre. Dette gjør at det i dag ikke virker så usannsynlig med et samarbeid - en pakt omså - med opposisjonen.

Støre og Hareide er imidlertid uenig om mangt. Det er ikke alltid at KrF-lederen er den som ligger nærmest holdningene til regjeringen. I sin tale under Arendalsuka på onsdag tok Knut Arild Hareide til orde for at Norge bør ta imot flere kvoteflyktninger. Han møter ingen støtte fra Ap der. «Tiden er ikke inne for å ta slike initiativer nå», uttalte Støre til NRK.

Arbeiderpartiet lider fortsatt på meningsmålingene som følge av Støres initiativ for å ta imot 10.000 flyktninger. Det innebærer at selv om Ap-toppen måtte dele Hareides oppfatning, ville den i alle fall ikke bli uttalt offentlig.

Det er langt fra entydig hvor KrF beveger seg. Spørsmålet vil være omfattet stor spenning når KrF holder landsmøte til våren. I praksis kan det de beslutter der komme til å avgjøre valget. Samtidig kan det like fort også avgjøre partiets skjebne. Skulle flertallet av KrF-velgerne mislike linjevalget, kan det bety at de rømmer til andre. I så fall taper KrF støtte, havner under sperregrensen og forsvinner ut av maktbildet før forhandlingene starter.