Gammanjunni. Et område i Manndalen velkjent for lokalbefolkninga, som nå blir velkjent for oss andre også. Dette området i fjellsida overfor Manndalen har i det siste beveget så mye på seg at NVE mener det må overvåkes døgnkontinuerlig. NVE, og kommunen, understreker at det ikke er umiddelbar fare, men at man må holde også dette fjellet under oppsikt.

For Kåfjords del er det gunstig at staten og NVE tar seg av overvåkninga. Det innebærer at kommunen slipper utgifter med selve kontrollen av massene. Samtidig betyr ikke det at kommunen kommer unna uten utgifter. Tvert om medfører Gammanjunni store belastninger i et allerede hardt presset kommunebudsjett.

Kåfjord er en av de kommunene som er hardest rammet hva angår utfordringer med skred og skredproblematikk. Oksfjellet ble nasjonal “kjendis” på linje med Mannen da det truet med å kalve bort en hel gård. Holmen må sikres, et boligfelt i Olderdalen like så. Samuelsberg skal sikres, i alle fall er det flertallets ønske. Og så er det Nordnes som kan medføre flodbølger, evakueringer og gjenoppbygginger i et gigantisk omfang.

Utfordringer, forsiktig sagt. Og legger man til alt ekstra planarbeid dette medfører, innebærer det at Kåfjords administrasjon og politikere må gjøre stadige omkalfatringer i økonomien. Gammanjunni vil blant annet innebære at kommunen må stable på beina et helt nytt planverk for deler av Manndalen. Man må etablere risiko- og sårbarhetsanalyser, forkortet ROS, og man må gjøre andre planmessige endringer også der. Slikt krever ekstra ressurser i form av mer faglig kompetanse. Noe har man, men med tanke på alle de områdene Kåfjord skal bevåke, er det på det rene at man vil trenge enda mer fagfolk. Det koster også.

Alle disse kostnadene må kommunens politikere finne innenfor sine eksisterende budsjetter. Det kommer ikke masse ekstra penger rasende ned fra staten som tilsvarer ekstrautgiftene kommunen får. Det bør statlige politikere snarest gjøre noe med. Slik det er nå, vil ras- og skredfaren i Kåfjord ramme innbyggerne gjennom nedtak og reduksjoner i servicenivået. Den dagen Gammanjunni eventuelt raser er folk etter all sannsynlighet langt unna og i sikkerhet. Det skal overvåkinga fra NVE sørge for. Og det er selvsagt utmerket.

Faren er i mellomtiden lider innbyggerne under et unødvendig lavt servicenivå, ett nivå som på sikt gjør at det ikke blir innbyggere igjen i Kåfjord å sikre.