Før helga sto Kvænangen kommune flere timer uten egen ambulansetjeneste i operativ stand. Årsaken var sykdom blant de ansatte, og ingen tilgang til vikarer. Dette har fått ordfører Eirik Losnegaard Mevik til å ta bunntenning. Han var irritert da Framtid i Nord snakket med han, og han lovet å bli sint dersom det skjedde igjen.

Det er all grunn til å utruste kvænangsordføreren med blodtrykksmedisin, skal man tro signalene fra de som driver ambulansetjenesten, UNN. De erkjenner at de har en utfordring, men i steden for å si at det vil bli bedre i morra, spår de heller en kraftig forverring av pasienten.

Årsaken er at det er nye krav til ansatte i ambulansetjenesten. Hver person som bemanner en ambulanse skal ha autoriasjosjon som helsepersonell og minst en skal være autorisert ambulansearbeider.

Nylig vedtok styret for UNN å tilrettelegge for at lovkrav til kompetanse og arbeidstidsordninger ivaretas. Samtidig erkjenner styret at dette, uten økte rammer, vil innebære løsninger med færre og større stasjoner - «der det er hensiktsmessig», heter det i vedtaket. Styret erkjenner i samme vedaket at det vil bety at tjenesten vil slite med å holde responstiden.

De nye forskriftene vil medføre en dårligere tjeneste for oss i Nord-Troms. Årsaken er at ambulansen ikke lengre kan ha ansatte på dispensasjon. Alle må ha autorisasjon. Å klare dette på helårsbases ved småsentralene i Nord-Troms er per i dag ikke mulig. UNN kan med de nye forskriftene ikke lengre gjennomføre vikarkurs, og i saksframlegget til styrets behandling erkjenner saksbehandler at det vil medføre store utfordringer med tanke på ferieavviklingen.

Det er all mulig grunn for lokale politikere å tenne både blålys og sirener, og ule mot makta med det man kan. At man vil ha økt kompetanse er vel og bra, men når det medfører økt responstid og enda lengre avstander mellom ambulansene, da er det noe i systemet som er svært sykt.

La oss håpe helseministeren får helsekortet påskrevet, og sørger for å få stoppet dette før det går på livet løs.